Ezt egy dízel is megirigyelné - Skoda Octavia kombi 1.4 TSI-teszt

Skoda Octavia 1.4 TSI
Vágólapra másolva!
Sokadik találkozásra sem lehet csalódni az új Skoda Octaviában. Hogyan is lehetne: majdnem olyan, mint a Golf, az alkatrészek nagy része ugyanaz, csak kevesebbet kell fizetni érte. A kombira az 1,4-es benzinessel különösen rá lehet kívánni.
Vágólapra másolva!

Kórházi eset (még) nem vagyok, de Octavia-túladagolásban biztosan szenvedek. Voltam a harmadik generációs modell portugáliai bemutatóján, túráztam egyet a kombival az Alpokban, és közben elfogyasztottam egy tesztautót is. Amikor meg nem új Octaviával, akkor egy második generációs, facelift előtti 1.9 PD TDI-vel járok, amely a hírnevéhez méltóan egyébként elpusztíthatatlan. Isten tartsa meg jó szokását.

Az őszi fények nagyon jól állnak az Octaviának, de ezekkel a fényszórókkal még mindig nem sikerült összebarátkozni. A képekre kattintva galéria nyílik! Forrás: Koncz Dávid - Origo

Három teszt után elég nehéz kiizzadni valami olyat, ami korábban nem volt meg, ez őszintén szólva reménytelen vállalkozás. Jobb az érzésekre hagyatkozni - főleg, mert volt, ami még az előzmények után is meglepett.

Kellemetlen és kellemes meglepetésből egyaránt akadt, tudjuk le az elején a rosszat. Ebben a szakmában nyílt titok, hogy a nemzetközi bemutatókra vitt tesztautókat igen gyakran preparálják, vagy legalábbis jobban "felkészítik őket": egy kicsit több szigetelés jut oda, párnázott burkolat kerül amoda, akár még a futóművön is állítanak kicsit, hogy a nemzetközi sajtó benyomása jobb legyen a termékről. A bemutatókon futó autók hivatalosan előszériásak, úgyhogy semmilyen módosításba nem lehet belekötni, és ezt ki is használja szinte mindenki. CéRonaldo sem gurít egy méterről az üres kapu mellé, az ilyen ziccert nem lehet kihagyni. És ne feledjük: a sajtó első benyomásán rengeteget lehet nyerni, vagy éppen bukni is, és nincs az a rafinált reklám és ügyesen megírt pr maszlag, ami helyre tudná hozni a negatív kritikák hatását.

Lehet, hogy nincs akkora presztízse, mint egy Golfnak, de tudásban nincs sok különbség Forrás: Koncz Dávid - Origo

Amire a kombi nemzetközi menetpróbájából emlékszem, hogy nem emlékszem semmire. Mármint semmi olyasmire, ami negatív irányba befolyásolta volna a minőségérzetet. Talán most sem tűnt volna fel semmi, ha a hirtelen jött őszi kánikula miatt, az ablakokat leengedve nem engedek be egy kis friss levegőt a kabinba. A kijózanító koppanás a villanyablakok felhúzásánál jött.

Pont ez a különbség a menetpróbás autó, és a szériamodell között. Míg előbbibe biztosan tesznek egy kis plusz szigetelést, hogy az ablak felhúzása is zajmentes legyen, addig utóbbiból ez adott esetben kimarad. Lehet, hogy direkt, lehet, hogy csak a "gyártási tolerancia" miatt. Ez a koppanás (mind a négy ablaknál ugyanolyan hangos) szimbolizálja tökéletesen azt, hogy mi a különbség a Golf és az Octavia között. Európa legnépszerűbb autójánál elképzelhetetlen egy ilyen malőr, az Octaviában belefér, akit meg zavar, majd kipárnázza a nyílást magának. Én legalábbis ezt tenném.

Minden dugirekesszel együtt alaphelyzetben is 610 literes a csomagtartó, olyan nincs, hogy itt nem fér el valami Forrás: Koncz Dávid - Origo

Ettől a jelentéktelen apróságtól eltekintve az Octavia továbbra is remek autó, nem véletlen, hogy hónapok óta kirobbanthatatlan a hazai eladási lista első helyéről. Még mindig zavar, hogy a váltókonzol oldalborítása kemény és nyomja a lábat, de erősen hiszek benne, hogy az első frissítésnél javítják az ergonómiai hibát. Túl sok vezetési élményt nem ad a futómű, de pontos és kiszámítható, ahogy a kormányzás is. Ha nagyon szőrösszívű akarok lenni, bevések egy fekete pontot a kevésbé jó hátsó rugózás miatt.

A helykínálat elképesztő, nem mértem le ugyan vonalzóval, de állítom, hogy a normál tengelytávú A8-asban sem nagyobb a hátsó lábtér. A csomagtartó eddig is hatalmas volt, de sikerült rátenni még néhány literrel - lesz nagy ámuldozás a hátsó fedél kinyitása után.

Lehet, hogy egy hangyányit rövid az ülőlap, a lábtér viszont elképesztően tágas Forrás: Koncz Dávid - Origo

De az igazán kellemes meglepetés az 1,4-es, 140 lóerős turbómotor. Először is, nagyon finoman jár, alapjáraton szinte teljesen észrevétlen. Azt már az adatlap 8,5 másodperces gyorsulási értéke is jelzi, hogy nem traktorról van szó, de így is meglepő, hogy padlógázra mekkora lendülettel indul meg a bódé. A hatfokozatú kézi váltó áttételezése remek, a kar vajpuhán és pontosan jár, nem lehet belekötni.

A fogyasztásba pláne nem. A dízel Octaviánkkal hat liter körül járok, nyáron kicsit alatta, télen kicsit felette, elég dinamikusan autózva. Persze, az 1.9 PD TDI nem egy mai darab, egy modern (de lustább) dízellel akár jobb is lehetne ez az érték, de azért így is meggyőző, hogy változatlan vezetési stílussal, nem egy esetben öt emberrel terhelve csak fél literrel hozott rosszabb átlagfogyasztást az 1.4 TSI.

Jól áll a világos belső az Octaviának, a navigációból érdemes a nagyobb képernyőset kérni. Kár, hogy még az Elegance szinten is külön kell kérni a multifunkciós kormányt Forrás: Koncz Dávid - Origo

Az adatlap 5,3 litere persze science-fiction, de a mért 6,5 liter is majdnem ugyanez a kategória. Azt hittem, csak a kijelző hazudik, de nem, utánaszámolva is ugyanez jött ki. Adott egy finoman járó, szükség esetén remek menetteljesítményeket produkáló benzinmotor, elképesztő fogyasztással, amire csak azt tudom mondani: ha most vennék új autót (mint ahogy nem veszek), dízel helyett biztosan ezt az 1,4-est benzinest választanám. Jó kérdés, hogy használtan, 150 ezer kilométerrel mennyire lesz tuti vétel egy ilyen turbómotor, de néhány év múlva ez is kiderül. Addig meg ketyeg a gyári garancia.

Forradalmat kár lenne kiáltani, de azért jól látszik, hogy változott a karosszéria jellege a generációváltással. Az újban alacsonyabban van az ülés is, kevésbé lát ki a gyerek a saját székéből Forrás: Koncz Dávid - Origo

Jól felszerelve, érintőképernyős navigációval (az Amundsen kijelzője nem túl nagy, érdemes a nagyobbat kérni) hatmillió forintba kerül a családi Octavia. Ennyi pénzbe és az Elegance felszereltségbe illett volna beleférnie a multifunkciós kormánynak, de az autó ettől eltekintve is remek vétel. Pláne, ha még alkudni is sikerül rá.

Műszaki adatok - Skoda Octavia kombi 1.4 TSI

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1395 cm³. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 103 kW (140 LE)/4500-6000. Nyomaték: 250 Nm/1500-3500. Sebességváltó: hatfokozatú kézi. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4659/1814/1465 mm. Tengelytáv: 2667 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1549/1520 mm. Tömeg: 1272 kg. Terhelhetőség: 580 kg. Csomagtartó térfogata: 610-1740 l. Üzemanyagtartály térfogata: 55 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 8,5 mp. Végsebesség: 212 km/óra. Gyári átlagfogyasztás: 5,3 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 121 g/km. Tesztfogyasztás: 6,5 liter/100 km.