Matematikusokkal fejleszt új autókat a Ford

Ford Fusion Hybrid
Vágólapra másolva!
Van mit elemezniük, óránként 250 gigabájt adatot termelő autókkal is dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A tudósokból, matematikusokból, számítógépes modellezőkből és egyéb kutatókból álló csoport speciális adatelemzési módszerek felhasználásával dolgozik. A képletek nemcsak új autók, hanem zöld gyártásmódszerek bevezetésében is segítenek.

Fotó: Gulyás Péter

A részleg kidolgozott például egy tudományos alapokon nyugvó modellt annak előrejelzésére, hogy a következő 50 évben mekkora szén-dioxid-kibocsátást produkál majd a közúti közlekedés. Tudományos és matematikai számításokkal kimutatták, hogy a közeljövőben nem várható egy bizonyos alternatív hajtási mód a többi fölé kerekedése, ezért döntött a vállalat sokszínű hajtáslánc-portfólió kialakítása mellett, amelyben villanyautók és konnektoros hibridek egyaránt szerepelnek.

A Ford Fusion Energi plug-in hibrid óránként 25 gigabájtnyi adatot termel, ezek pedig felhasználhatók az üzemanyag-takarékosság és az emisszió további javításához. A Ford kutatói már olyan járművekkel is kísérleteznek, amelyek tízszer ennyi, azaz 250 gigabájtnyi adatot szolgáltatnak óránként.