Tízből kilenc autós nem a vezetésre figyel

Vágólapra másolva!
Egyharmaduk telefonál, de az evés és dohányzás is sokak figyelmét leköti.
Vágólapra másolva!

Az autósok egyharmada telefonál vezetés közben, több mint 15 százalékuk dohányzik, 9 százalékuk üzenetet ír, és minden 50. sofőr olvas a volánnál - derült ki a Generali közép-kelet-európai kutatásából. Magyarországon csak a megkérdezettek 6,8 százaléka koncentrál teljes mértékben a vezetésre, a legtöbben zenét is hallgatnak vagy beszélgetnek útközben.

Minden második autós fél szemét a navigációs rendszeren tartja, és ugyanennyien esznek a kormány mögött. Annak ellenére teszik ezt, hogy a GPS-használatot a megkérdezettek fele, míg az étkezést háromnegyedük veszélyesnek tartja, mert elvonja a figyelmet a vezetésről. A hazai autósok saját bevallásuk szerint óvatosabbak a közép-európai átlagnál: csak feleannyian isznak és egyharmaddal kevesebben esznek a kocsiban, de kihangosító nélkül is lényegesen kevesebben telefonálnak, és SMS-ezésre is jóval ritkábban kerül sor vezetés közben. Cserébe több hazai autós figyelmét vonja el a gyerek, mint a régiós átlag.

Forrás: Generali

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 15 174 személyi sérüléses baleset történt Magyarországon, amelyek döntő többségét a járművezető okozta. Ennek hátterében állhat rutintalanság vagy agresszív vezetési stílus is, vezetéstechnikai szakemberek szerint azonban a legtöbb esetben puszta figyelmetlenségről van szó, amit többnyire az útközben folytatott egyéb tevékenységek váltanak ki. Elég egyetlen másodpercre másra figyelni az út helyett, ez 50 km/h-s sebességnél 14 vakon megtett métert jelent, ami egy kamionszerelvény, vagy akár három gyalogosátkelő hossza - figyelmeztet a biztosító.