Leáll a legendás Volkswagen-mikrobusz gyártása

vw t2
Vágólapra másolva!
A T2-es több mint ötven évig készült Brazíliában, új előírások miatt búcsúzik.
Vágólapra másolva!

Befejeződik a Volkswagen Transporter Type 2 gyártása, a híres modell utolsó darabja december 20-án készül el Brazíliában. A dél-amerikai ország az utolsó, ahol még gyártják a kisbuszokat, a modell azonban nem tudja teljesíteni a 2014-ben életbe lépő új műszaki – többek közt a légzsákokra vonatkozó – előírásokat, így december 31-én megszűnik a T2-esek gyártása. Sao Bernardo do Campóban december 19–20-án készül el az 1200. darab az utolsó, Kombi Last Edition névre keresztelt szériából, ezt nem értékesítik, hanem a gyárban marad.

A több évtizedes konstrukció még népszerű volt a piacon, a Volkswagen is rámutatott, hogy a híres modell gyártása csak a jogszabályi környezet változása miatt szűnik meg. Az új feltételeknek csak hatalmas anyagi ráfordítás árán lehetett volna megfelelni, annyit meg nem ért a mikrobusz.

Forrás: Volkswagen

Brazíliában (sok más modell mellett) 1957 óta gyártották a T2-eseket, amelyek az alkalmazottak kedvencei voltak. "Nagyon szeretjük ezt a járművet, szinte szerelmi kötelékről van szó" – mondta Ayrton de Souza, az üzem alkalmazottja, aki 28 éve dolgozik a Sao Bernardo do Campó-i gyárban.