Meghátráltunk a külföldi rendszámok ügyében

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság döntése után vége az igazságtalan bírságolásnak.
Vágólapra másolva!

Kisebb bírság megfizetése mellett utólag is igazolhatják külföldi rendszámú járművük magyarországi használatának jogszerűségét a járművezetők. Az Európai Bíróság november eleji végzésében hiányolta a jogszerű használatot igazoló iratok utólagos bemutatásának lehetőségét, a testület ezzel összefüggésben vitatta a kiszabott bírság mértékének indokoltságát is.

A szabályozás kiegészítésével az autósok a helyszíni ellenőrzésen elmulasztott igazolást az eljáró hatóságnál nyolc napon belül pótolhatják. Az egyébként legalább 200 ezer forintos bírság helyett a kisebb súlyú szabálysértésért sokkal kevesebbet, 30 ezer forintot kell csupán fizetni. Az új előírás a közeljövőben várható kihirdetést követő napon lép hatályba, és kizárólag az ezt követően induló eljárásokban alkalmazható. A külföldi rendszámok használatát szigorú keretek közé szorító rendelkezések minden egyéb tekintetben érvényben maradnak.

Egy kapcsolódó módosítás februártól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitányt is kijelöli a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések elbírálására. A felhatalmazás alapján egy új első fokú közigazgatási hatósági szervezeti elemet hoznak létre a keleti országrészben, Vásárosnamény székhellyel. A Dunántúlon elkövetett szabálysértésekben továbbra is a Szombathely központú Vas megyei szerv jár majd el.