Máris bővíti WTCC csapatát a Citroën

Vágólapra másolva!
A Túraautó-világbajnokságba 2014-ben gyári csapattal beszálló francia márka bejelentette, hogy Sébastien Loeb és Yvan Muller mellett lesz egy harmadik állandó pilótája az argentin Jose Maria Lopez személyében. Sőt, az ázsiai futamokon egy negyedik autót is indítani fognak.
Vágólapra másolva!
A 380 lóerős C-Élysée versenyautó Forrás: Citroën

Az Európában kevésbé ismert, 30 éves Lopez igen rutinos versenyzőnek számít, hiszen hazájában kétszer megnyerte a TC2000 és egyszer a Super TC2000 túraautó bajnokságot, korábban pedig szerepelt a Formula Renault, a Formula 3000 és a GP2 bajnokságokban is. 2006-ban a Forma-1-be is belekóstolt a gyári Renault csapat hivatalos tesztpilótájaként, 2010-től pedig az US F1 istálló pilótája lett volna, ha az újonc csapat végül el tudott volna indulni a bajnokságban. Jose Maria Lopez idén a hazai versenyén, beugró pilótaként egy BMW-vel nyerni tudott a WTCC-ben, a második futamon diadalmaskodott.

„Úgy vélem, kellett az a győzelem ahhoz, hogy meghívjon a Citroën tesztelni Valenciába és Monzába” – nyilatkozta Lopez a Versailles-ban tartott sajtótájékoztatón. „Más tényezők is szerepet játszottak a szerződtetésemben, például a profizmusom és a munkametódusom. Nem csak a sebesség számít. Remélem, segíteni tudok a csapatnak az autó fejlesztésében és beállításában, hogy jó munkát tudjunk végezni a pályán. Igazi privilégium, hogy egy ilyen lenyűgöző csapat tagja lehetek, két ilyen óriás, mint Yvan és Sébastien mellett. Cordobából származom, az a környék él-hal a ralisportért. Az, hogy Loeb csapattársának mondhatom magam, egy megvalósult álom” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Yves Matton, a Citroën csapatfőnöke elárulta, hogy Lopez teljesítménye meggyőző volt a teszteken. „Tíz, rali-világbajnokságban eltöltött év után izgatottak vagyunk, hogy egy új fejezetet kezdünk a Sébastien Loebbel közös történetünkben. Megpróbáltuk a legjobb versenyzőket leigazolni a csapatba. Yvan Müller nagy szerepet vállalt az autó fejlesztésében, ő volt a fejlődésünk legfőbb motorja. De ugyancsak sokat várunk Jose Maria Lopeztől, aki már az első tesztjein bebizonyította, hogy nagyon kényelmesen érzi magát a C-Élysée volánjánál” – nyilatkozta Matton.

A Citroën Lopez szerződtetésén kívül bejelentette azt is, hogy három ázsiai futamon, Kínában, Japánban és Makaóban indít egy negyedik autót is egy egyelőre meg nem nevezett kínai versenyzővel. Korábban hallani lehetett arról is, hogy az idén a WRC2-ben egy Citroën DS3-assal bajnokságot nyerő Robert Kubica is beülhet néhány futamra egy WTCC-s C-Élysée-be, de a lengyel nemrég bejelentette, hogy elhagyja a francia márkát, és 2014-ben már az M-Sport Ford Fiesta WRC-jét fogja vezetni a rali-világbajnokságon. A Citroën WRC csapata egyébként teljesen új felállásban kezdi meg 2014-et, a brit Kris Meeke és a norvég Mads Ostberg lesz a két gyári versenyző. Hozzájuk négy futamon csatlakozik majd Khalid Al Qassimi, aki amúgy a közép-keleti bajnokságban megy teljes szezont a DS3 WRC-vel.