Már nem a Bugatti a világ leggyorsabb szériaautója

Hennessey Venom GT
Vágólapra másolva!
A Hennessey Venom GT a 435 km/h-s csúcssebességével lepipálta a Bugatti Veyron Super Sportot, de a Guinness Rekordok Könyvébe még nem kerülhet be.
Vágólapra másolva!

Hennessey Venom GT Forrás: Hennessey

Csak most hozták nyilvánosságra, hogy február közepén a Hennessey Venom GT 270,49 mérföld/h-s (435,31 km/h) sebességet ért el a Kennedy Space Center kifutópályáján. Ezzel megdöntötte az 1200 lóerős Bugatti Veyron Super Sport korábbi 431,072 km/h-s rekordját, amelyet a Volkswagen Ehra-Lessien melletti tesztpályáján állítottak föl.

Azonban a Guinness Rekordok könyvébe mégsem kerülhet bele a Hennessey, mivel előírás, hogy a sebességrekordok döntésénél mindkét irányba menni kell egy menetet, a két futás sebességét pedig átlagolni kell, de az amerikai kocsi csak az egyik irányba ment. Természetesen ez nem a Hennessey-n múlt, ők mentek volna a másik irányba is, de a NASA nem adott rá engedélyt. A cég szerint simán meglett volna a hivatalos rekord, mert csak 5 km/h-s keresztirányú szél fújt.


Ráadásul a Venom GT a másik feltételt sem teljesíti - amely kimondja, hogy minimum 30 darabot kell legyártani az autóból -, mivel eddig csak 29 készült belőle (melyből eddig 11-et szállítottak le ügyfeleknek).

A Hennessey úgy véli, a Venom GT akár a 450 km/h-t is el tudta volna érni, ha lett volna még egy mérföldje a száguldásra. A Lotus Exige átalakításából született autó motorja egy Corvette-eredetű hétliteres V8-as, melyre két turbót tettek, így az erőforrás 1261 lóerővel és 1566 Nm-es nyomatékkal rendelkezik. A több mint egymillió dollárba kerülő, hátsókerék-meghajtású, kézi váltós, 1244 kilogramm tömegű kocsi 300 km/h-ra 13,63 másodperc alatt gyorsul fel.