Magyarok támasztják fel a cápaorrú BMW-t

BMW E30 TM Concept tuning kit autó fotózás. Az autót egy magyar tervező, Tárnok Zsolt készítette. A képek a diósdi csapágy gyár területén készültek.
Vágólapra másolva!
Születésnapi meglepetésnek indult, de jó eséllyel sorozatgyártásba kerül egy magyar tervező megfizethető árú sportkocsija. A receptje egyszerű: végy egy kultikus, régi 3-as BMW-t, és öltöztesd fel tetetőtől talpig dizájnruhába - akár otthon, a garázsban. 
Vágólapra másolva!
Úgy kicombosodott a BMW E30, hogy rá sem lehet ismerni, csak az ablakok formája és a tükör gyanús. Még több fotó a galériában, kattintson a képre! Fotó: Mudra László - Origo

Kereszteztük a Csapágy utcát, a navigáció szerint csak pár métert kell megtennünk a Gyár utcában, és megérkezünk fotóhelyszínünk, a vén csapágygyár bejáratához. A kerítésen túl látszik a tréleren a fehér prototípus, azaz látszana, ha nem állna érdeklődők gyűrűjében. Tárnok Zsolt formatervező-tulajdonos pár napja lett kész vele, és a dolgozók mellett mi vagyunk az elsők, akik nemcsak számítógépes grafikán, hanem élőben látjuk. A TM concept30 hivatalos premierje csak március 21-én, az Autó Motor és Tuning Show-n lesz, a 13:30 órától kezdődő „ Magyarok a világ járműgyártásában” prezentáció keretei között a D pavilonban.

Tárnok Zsolt neve valószínűleg sokak számára ismerősen cseng, hiszen ő az olasz Mazzanti sportautó manufaktúra vezető formatervezője, és a Vulca S után tavaly legutóbbi munkáját, az alapesetben 701, de igény esetén akár 1000 lóerővel is rendelhető Evantrát is bemutattuk. Emellett itthon másodmagával dizájnstúdiót működtet külön járműipari részleggel (TMcars), ahonnan pályázatok és tanulmányok mellett megrendelésre is készülnek munkák, többek között egy balatoni luxusjacht, illetve jó néhány tuningautó terve, sőt, Zsolt részt vett a Die Hard V. forgatásán pusztító páncéljármű megrajzolásában is.

Kályhacső helyett a piacon elérhető legkisebb kettős kipufogóvég került a prototípusra. A kerek hátsó lámpák egy icipicit a BMW 02-es sorozatot idézik Forrás: Origo

Ez a projekt azonban más, mint a többi. Nem a több tízmilliós szupersport-kategóriát veszi célba, és nem a jövő közlekedésére vizionál lehetséges megoldásokat, hanem, ha minden a tervek szerint alakul, megfizethető áron kínál agresszív, egyedi megjelenést. A TM concept30 egy karosszériaelem készletet (bodykitet) takar, amit némi szerelési gyakorlattal akár a garázsában is felrakhat bárki a meglévő autójára. Feltéve, hogy második generációs BMW 3-asa van, Zsolt ugyanis kifejezetten ehhez a típushoz fejlesztette ki a szettet, abból is egyelőre a kétajtós kupé változathoz, de már most lenne érdeklődés a négyajtós limuzinra is, és persze mindenekelőtt a kabrióra.

A donorválasztás kézenfekvő volt: az E30 gyári kódjelű BMW hátsókerék-hajtásával, erős motorjaival, ügyes futóművével mindig a sportos vezetési élményt keresők egyik első számú választása volt. Persze az állomány mára megtizedelődött, de a nagy számok törvénye miatt még bőven van belőle vállalható példány, amit nem tiportak szét a faluvégi diszkók parkolóiban. Fontos szempont volt, hogy olyanok legyenek a műszaki alapok, amit pályaversenyzésre vagy driftelére is tudnak használni a megrendelők. De miért pont ez a 3-as generáció? A E21-es ősmodell túl ritka veterán ahhoz, hogy átalakítsák, a harmadik széria (E36) formája Zsoltnak nem volt megfelelő, az E46 pedig még drága.

Tárnok Zsolt az itthoni projektek mellett az olasz Mazzanti manufaktúra formatervein dolgozik. Az E30-átépítés egy gyerekkori álom továbbgondolása Fotó: Mudra László - Origo

A lassan kultikussá érő E30-sorozat gyártását éppen Zsolt születési évében, 1982-ben kezdték meg Münchenben, innen jött tehát az ötlet, hogy a harmincadik évfordulót valami igazán nagy durranással kellene megünnepelni. 2012-re el is készültek a concept30 számítógépes látványtervei, az autós honlapok és blogok pedig hamar hírét vitték szerte a világban. Miután egyre jöttek ez érdeklődő e-mailek, Zsolt úgy döntött, érdemes elkészíteni a bodykitet, mert nagy eséllyel eladható lenne. 2011 végén vett egy donor autót és munkához látott, elkezdődött az új karosszériaelemek elkészítése és felszerelése, majd a végtelenségbe nyúló gittezést nemrég fényezés követte.

A mostanában oly divatos fehér színre esetett Zsolt választása, főleg azért, mert az adja vissza legjobban a dizájn összes apró részletét. Gyöngyház vagy metál fényezésről nem lehetett szó, most jön ugyanis a munka egyik legfontosabb része, a sablonozás: a prototípus összes elemét leszedve el kell készíteni a későbbi sorozatgyártáshoz az öntőformát, ez pedig csak akrilfestésű felületekkel lehetséges. A szett 12 fő elemből áll, és a tetőt kivéve a BMW 3-ast teljesen felöltözteti. A hátsó sárvédők és az oldalajtók eredetiek maradnak, ezekre kell felragasztani a paneleket, amelyeknek belső felülete pontosan illeszkedő negatívja az eredeti karosszériának. Minden más elem a gyáriak helyére, azok rögzítőpontjain kerül fel.

Még morcosabbá teszik a tekintetet az egymást metsző LED-trapézok. Halogén helyett xenon fényszóró is választható, mindegyik Hella-gyártmány Fotó: Mudra László - Origo

Ami leírva egyszerűnek tűnik, sok bonyodalmat vet fel: a motorháztető például hosszabb lett, ezért nem nyitható régi BMW-módi szerint a szélvédő tövétől előrefelé. Levehetőre kell tehát alakítani a fedelet, vagy megfordítani a zsanérozást. Néhány más aprósághoz hasonlóan ezt is sablonozás után lehet majd kikísérletezni, amikor kiderül a panelek tömege. Zsolt összesen 40-50 kilóra saccolja a teljes műanyag ruhát, amit három üvegszálas és egy szép felületű felső, úgynevezett gelcoat rétegből áll, de felárért karbonból is készülhet a szett.

A csapágygyár helyszínein önerőből jön-megy a felismerhetetlenségig átalakított BMW, úgyhogy bekéredzkedem egy próbakörre. Meglepő módon a belseje teljesen gyári, de tervezőasztalon már megvannak a tervek az átalakításra, a kasztnihoz hasonlóan itt is gyári rögzítésekhez kapcsolódnak a műszerfal- és az ajtópanelek. Akárcsak a dolgozóknak, nekem is az volt az első kérdésem, hogy milyen motor van benne, de Zsolt lehűti a lelkesedést: ez csak egy mezei 318i, de a teljesítmény sokadlagos szempont egy demóautónál. Majd a vevő eldönti, milyen alapot akar átépíteni, de nyilván inkább az izmosabb, hathengeres változatok (320i-325i) jönnek szóba.

Csak szerényen: egyedül a hátsó küszöbre került egy lézermarású márkalogó. Elöl a féknyereg, hátul a dob van kékre fesve - de ide is tárcsa kéne Fotó: Mudra László - Origo

A kétféle elérhető kivitel közül ez a Street alapmodell, aki több száz lóerős motorban gondolkodik, annak inkább a komolyabb futóművet befogadó Race változat lesz érdekes - ezt a régi M3-ast idéző, szélesebb C-oszlopról lehet majd megismerni. Zsolt szándékosan nem nyúlt a tuningolók alapfogáshoz, a mintadarab nincs leültetve, és a fehér felnik is viszonylag szerény méretűek, 16 colosak. De így is olyan szigorú fellépésű a diósdi concept30, hogy az eredeti, Claus Luthe tervezte BMW 3-as szende elsőáldozó hozzá képest.

Nehéz betelni az egyszerre modern és retró formával, de még nehezebb trendekbe beskatulyázni. Zsolt alapvetően a precíz német dizájniskolát követte, mértani pontossággal fut a vállvonal az elsőtől a hátsó lámpáig, és párhuzamos vele a lökhárító, illetve a küszöb magasságában futó másik két oldaldomborítás is. Nem is illene más a nyolcvanas évek szögletes BMW-világába, ami az ablakvonaltól felfelé nem titkoltan visszaköszön a kicombosodott concept30-on is.

Minden tuningautónál dilemma, milyen szárny kerüljön hátra. Zsolt a lámpák vonalát követő kacsafart használja, ezt anno a Porsche 911 RS hozta divatba Fotó: Mudra László - Origo

Modern identitását meghatározzák az elöl-hátul kerek Hella-lámpák, amiket trapézformájú, egymást metsző LED-es fénycsíkok fognak közre. Szemből olyan szigorú a tekintete, mint egy puccsal szembesített diktátornak, a kidomborodó motorháztető és a befelé dőlő hűtőrács láttán egy idő után sokan Ford Mustangot kiáltanak. Pedig ha valahol, hát éppen a BMW-nél volt hagyománya a cápaorrnak, a nyolcvanas évekig ez volt a legfontosabb márkavédjegy. Zsolt a gyári tervezőknél hamarabb ismerte fel, hogy mekkorát üt a cápa maszk modern csomagolásban, a concept30 hátulján pedig egy másik régi formaelemet is rehabilitált: a kacsafarok-szerű légterelőt.

Ilyen átfogó átépítésnél persze senki sem számít arra, egy vonóhorog felrakásával megegyező ügymenettel megúszhat minden akadályt, de a magyar bürokrácia buktatói minden képzeletet felülmúltak. Mint a kit carokat bemutató cikkünkben említettük, hiába felel meg egy autó (történetesen a concept30) a lámpák láthatóságát és már részleteket szabályozó előírásoknak, az elemek egyenkénti méregdrága minősítése és az összeépítésre adott egy év miatt lehetetlen a küldetés. Az akkreditált szakértők és a hivatalok még abban sem jutnak dűlőre, hogy mit várnak el, amit jól példáz a törésteszt ügye: az építő költségére el kell végezni, csak éppen itthon nincs hol…

A hatalmas alsó légbeömlő a nagyobb, sorhatos motorokhoz is elég menetszelet szállítana. Pazar részlet a cápaorr, szögletes BMW-vesékkel Fotó: Mudra László - Origo

Számolatlanul folyó milliók, reménytelen jogi hercehurcák helyett tehát külföldi minősítés lesz az ügy vége, Magyarországon valószínűleg másutt már forgalomba helyezett használt autóként állhat forgalomba a concept30. Zsolt szerint Nagy-Britanniában az IVS nevű egyedi járműszemle M1 kategóriájának megfelelne az autó, és ugyanez érvényes a német TÜV speciális műszaki vizsgájára (Vollabnahme) is. Sablonozás után fog kiderülni, hol érdemes kikérni a sorozatengedélyt és az elemek minősítését, már viszonteladókkal is folynak tárgyalások.

Biztosra vehető ugyanakkor a kit ára, amit a TMcars hazai gyártás esetén áfa nélküli áron 2970 euróért, vagyis átszámítva közel 900 ezer forintért adna. Ehhez jön még a szabványos, E-minősítésű Hella lámpaszett 800 eurós (240 ezer forintos ára), plusz természetesen maga az autó beszerzési költsége. A lehetetlen itthoni összeépítés engedély miatt érdemes lesz külföldi E30-ast venni és átépíteni, ami a magyar állomány állapotát ismerve nem is olyan nagy baj, de tájékoztató jelleggel nézzünk itthoni árakat.

Nagyobb, grafitszürke felnikkel is el tudnánk képzelni, de ez már a megrendelő dolga lesz. Tíz darabos szériától már nyereséges lehet a bodykit gyártása Fotó: Mudra László - Origo

Egy lepusztult, de forgalmis példány ára 200 ezer forintról indul, a használhatóak 4-500 ezerbe kerülnek, az igazán jókért pedig nagy motorral 800 ezret is elkérnek. Bodykittel, fényezéssel, kinti minősítéssel, itthoni vizsgával és regadóval együtt tehát olyan 2,5 milliós induló összeggel érdemes számolni, amit meghatároz az autó műszaki állapota, illetve hogy milyen update-et szeretne a tulajdonos. Mindez nem kevés egy szerkezetileg huszonéves autóért, aprópénz viszont, ha egy mai sportos modell árához viszonyítjuk. Egy új, bő tízmillió forintos 3-as nyilván jobban használható, de ha a stílust nézzük, a concept30 izgalmasabb, és a klasszikus BMW-értékek hitelesebb interpretációja.