Vágólapra másolva!
A legenda szerint a driftet azoknak a japán szeszcsempészeknek köszönhetjük, akik a kacskaringós hegyi utakat a lehető leggyorsabban szerették volna letudni.
Vágólapra másolva!

A legenda szerint a driftet azoknak a japán szeszcsempészeknek köszönhetjük, akik a kacskaringós hegyi utakat a lehető leggyorsabban szerették volna letudni. Ez kellően romantikus történet ahhoz, hogy ne legyen igaz, de ami az egészből biztos, hogy ezt a tébolyult versenyt a japánok szabadították ránk. Egészen a hatvanas évek elejéig kell visszamennünk a kezdetekig, mikor is a népies nevén Rolling Zokuknak nevezett versenyzők villámgyors hegyi szakaszokon - touge - mérték össze tudásukat. Naná, hogy illegálisan.

Egészen a nyolcvanas évekig kellett várni ahhoz, hogy ez a szélvész tempójú lejtmeneti bolondozás valódi versennyé váljon, és a lelkes amatőrök helyét átvegyék a raliból kikopott profik, akiknek gázpedál, lefúvószepel, esetleg nagynyomású üzemanyagpumpa volt a jele az óvodában. A manapság világhódító útját járó sportág 2005 óta rendelkezik hivatalos magyar szervezettel - MDSZ -, amely egyik alapítója, a magyar bajnok Radák "Radír" János hozta számunkra testközelbe az erőcsúsztatás művészetét. Ennek receptje egyszerű, mint egy rántotta: 10 százalék tehetség, 90 százalék tökösség és ízlés szerint annyi pénz szórva a tetejére, amennyit nem szégyellünk.