Másfél milliárd egy totálkárosra tört Maseratiért

maserati
Vágólapra másolva!
Ráadásul nem is egyszer törték össze alaposan, de még így is boldog lesz vele az új gazdája.
Vágólapra másolva!

A klasszikus sport és luxusautókra szakosodott RM Auctions egy igazi ritkaságot bocsát kalapács alá május 10-én egy monacói árverésén. A képen látható piros Maserati versenyautó 1956-ban készült 350S kódnéven egy hathengeres motorral, és a legendás Stirling Moss indult vele még abban az évben a Mille Miglián. Egy fékhiba miatt Moss és navigátora egy fának csapódott a versenyen, ők ugyan sérülés nélkül megúszták, de az autó alaposan összetört.

Masaerati nem küldte vastelepre, ahhoz túl értékes volt, újjáépítették, megnövelték a tengelytávját és együlésesre alakították, mindezt azért, hogy teszteljék benne az új 5,7 literes V8-as motorjukat. Így lett a 350S-ből, egy 450S kódjelű prototípus, amelyet mindössze 10 példány követett. Az első számú autót végül visszahozták a versenysportba, 1957-ben Moss és az ugyancsak legendának számító argentin Juan Manuel Fangio indult vele a Buenos Aires-i 1000 kilométeres versenyen, amit végül váltóhiba miatt feladni kényszerültek. Az autó pechszériája még abban az évben folytatódott, ismét összetörték, ami után már tényleg a Maserati garázsának a mélyére került egészen 1965-ig. Ekkor adták el nem túl jó állapotban, ráadásul motor nélkül.

Egyébként nem csak gyönyörű autókat árvereznek el a Maserati társaságában, hanem versenyrelikviákat is: potom 35 ezer euró körüli összegért hozzá lehet majd jutni Ayrton Senna 1991-es overalljáért, míg a Kimi Raikkönen rajongók egy 2005-ös sisakért küzdhetnek meg. Itt lehet megnézni, a többi tételt Forrás: Cymon Taylor ©2014 Courtesy of RM Auctions/Cymon Taylor ©2014 Courtesy Of Rm Auctions

Az aukciósház közleménye szerint az autót a 80-as években állították helyre, visszakapta a V8-as motorját és ennek örömére 1987-ben ismét indultak vele a Mille Miglián. Azóta állítólag egy légkondicionált helységben pihen, és tökéletes állapotban várja a május 10-ei árverést. A szervezők reményei szerint 4,5-5 millió euró között ütik majd le.