Új traffipaxokat vásárolt a rendőrség

Vágólapra másolva!
Néhány hónapon belül 160 új mobil sebességmérőt vet be a rendőrség. 365 fix traffipax is követi őket.
Vágólapra másolva!

A napi.hu beszámolója szerint sikeresen lezárult 160 mobil traffipax gyártására és szállítására kiírt rendőrségi közbeszerzés, amit az ARH Informatikai Zrt. és i-Cell Mobilsoft Zrt. nyert nettó 720 millió forintért, de ebben már a készülékek használatának oktatása is benne van. A mobil sebességmérők mellett a rendőrség 365 fix telepítésű eszköz beszerzését is tervezi, és összesen mintegy 6 milliárdot költ majd traffipaxokra abból a 12,5 milliárdos uniós támogatásból, amit közlekedésbiztonság fejlesztésre fordíthatunk. A projekt 2015. március 31-én zárul.
Az új készülékek nem csak sebességmérésre lesznek alkalmasak hanem egy sor szabálysértés rögzítésére is. Ezek közé tartozik a behajtani tilos tábla figyelmen kívül hagyása, a záróvonal átlépése, a leállósávban haladás, a piros lámpán áthajtás, a kötelező haladási irány megszegése, a buszsáv jogosulatlan használata, a tiltott jelzésnél átkelés vasúti átjárón és a biztonsági öv bekötésének elmulasztása.

Leselejtezik a régi készüléket

A Belügyminisztériumtól korábban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az új eszközök rendszerbe állításával a jelenleg használt 154 darab - túlnyomó többségében hordozható - traffipaxot leselejtezi a rendőrség. Így a 160 új, rendőrautóban vagy háromlábú állványon rögzíthető mobil eszköz hadrendbe állításával állítólag nem nő jelentősen a meglepetésszerű akciók száma.

Drasztikus változást az a 365 fix traffipax hozhat, amelyeket autópályákon, autóutakon és főutakon telepítenek majd aszerint, hogy hol a legnagyobb a forgalomsűrűség és a baleseti kockázat. Különösen kedvelt fotóhelyszínek lesznek a kereszteződések, és az M1-M7-eshez hasonlóan a többi sztrádán is ismétlődő ellenőrző pontokra kell majd számítani. Egy fontos segítségük azonban lesz a gyorshajtóknak: egy rendeleti előírás miatt minden fix sebességmérő előtt ki lesz téve egy "Közúti ellenőrzés/traffic control" tábla - aki tehát figyel, megúszhatja a büntetést.