Uniós autópályadíj jöhet

Vágólapra másolva!
Egységesen autópálya-használati díj bevezetésére jött javaslat.
Vágólapra másolva!

Volker Kauder, a német konzervatív CDU parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője szerint érdemes lenne össze hangolni az uniós országok díjait és egységes autópályadíjat bevezetni. Ez egyébként nem az első ilyen javaslat a németektől, ugyanis még áprilisban - az ugyancsak CDU-s - Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa vetette fel, hogy a csak a külföldi autósokat terhelő németországi autópályadíj bevezetése körüli vita helyett az egységes uniós úthasználati díj kérdését kéne napirendre tűzni. Oettinger és Kauder egyaránt azt javasolja, hogy a közös rendszerben beszedett díjat irányítsák a tagországok költségvetésébe, és fordítsák az úthálózat fejlesztésére.

2016-tól a külföldieknek is fizetősek lesznek a német autópályák

A CDU bajor testvérpártja, a CSU nyomására a német kormány felvette programjába a külföldi autósokat terhelő sztrádahasználati díj bevezetését. A közlekedési minisztérium tervei szerint az idén megalkotják a szükséges jogszabályokat, és 2016-ban elindítják a rendszert.

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után már 2005 óta fizetni kell, és 2012-ben több mint ezer kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után kell majd fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában.