A rugózásával is energiát termel a jövő autója

audi e-tron
Vágólapra másolva!
Az Audi kutatás és fejlesztési főnöke árulta el, hogy már nagyon közel járnak a szériamegoldáshoz.
Vágólapra másolva!

Az Audi A3 konnektorról is tölthető hibrid változatának bemutatóján a német márka kutatásért és fejlesztésekért felelős igazgatója, dr. Ulrich Hackenberg elárulta, hogy sikeresen kifejlesztettek egy olyan futóműmegoldást, amellyel energiát lehet termelni.

"A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a járművek lengéscsillapítója mennyire fel tud forrósodni menet közben. Egy göröngyös úton akár 100-125 fokosra is melegedhetnek a gátlók, és ez az értékes energia hő formájában szabadon távozik. Ezért találtuk ki azt, hogy a hagyományos futóműelemeket generátorokkal helyettesítjük, így hasznosítva a mozgási energiát" – árulta el a brit Autoexpressnek Hackenberg, hozzátéve, hogy ez a megoldás nem csupán az energia-visszanyerés miatt lehet hasznos, hanem az autó vezethetőségét is nagyban befolyásolja majd. „Nem csupán energiát tudunk kivenni majd a futóműből, hanem vissza is tudunk majd küldeni, így gyakorlatilag mind a négy gátló feszességét külön-külön tudjuk állítani.”

Egy korszerű szériaautó ma még csak a fékenergiát tudja visszanyerni. Hamarosan már a futómű is besegíthet az energiatermelésbe Forrás: Audi

Az Audi szakembere további részleteket nem árult el, így nem lehet tudni, hogy a futómű-generátorok által termelt áram a hibrid rendszer akkumulátorába kerül, így növelve a hatótávolságot, vagy az autó elektromos fogyasztóit (például rádió, navigáció, szellőzés stb.) látja el energiával, ezzel is tehermentesítve a hagyományos, belső égésű motort. Az mindenesetre biztos, hogy ha megjelenik a szériautókban, akkor a hazai úthálózat minősége remek energiaforrás lesz.