Gondok lehetnek a mobilparkolással

Vágólapra másolva!
Július elsejétől, azaz keddtől elvileg csak egy állami cégen keresztül lehet intézni a mobillal történő parkolásfizetést. Az eddigi legnagyobb piaci szereplő szerint ez nem így van, káoszt és jelentős bevételkiesést jósolnak holnaptól. 
Vágólapra másolva!

Július elsejétől elvileg csak az állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt-n keresztül történhet a mobilparkolás, ami gyakorlatilag ellehetetleníti az eddigi legnagyobb piaci szereplő, az Első Mobilfizetés Elszámoló (EME) Zrt. helyzetét. Az EME szerint a holnaptól esedékes változás mindössze annyit jelnet, hogy „egy új piaci szereplő jelenik meg” az állami szolgáltatóval, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezzel szemben azt állítja, hogy júliustól tényleg csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-n, és annak szerződött partnerein keresztül lehet mobilparkolni, "az EME pedig nem tartozik ezek közé".

„Magyarország világbajnok a parkolási díjak mobillal történő fizetésében, nálunk ez az arány 60 százalék, míg Nyugat-Európában átlagosan mintegy 20 százalék. Az éves parkolási piac jelenleg mintegy 5 milliárd forint, ennek a tíz százalékát vonja majd el az állami cég az önkormányzatoktól, ugyanis mi eddig 400 forintnyi parkolási díjból 400 forintot átengedtünk, de holnaptól az állam ebből már csak 360-at ad tovább. Az EME eddig az úgynevezett kényelmi díjból profitált, ami átlagosan 70-75 forint volt tranzakciónként, de ennek mintegy felét a mobilszolgáltató kapta” – mondta az EME Zrt. egyik tulajdonosa, a Central-Fund Kockázati Tőkealap Kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón.

Varga Zoltán szerint az állami szereplő megjelenése megszűnteti a piaci versenyt és monopolhelyzetet teremt, aminek elsősorban az autósok és az önkormányzatok látják majd kárát. Elmondása szerint holnaptól várhatóan nehézségek támadhatnak majd az új állami rendszer működésében, mert úgy tudják, az állami szolgáltatónak nem volt elég ideje tesztelni a rendszert, és csak az utolsó pillanatban állapodtak meg a mobilszolgáltatókkal is. Az EME Zrt. kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az Európai Bizottságnál a magyar állam ellen a mobilfizetési piac kisajátításáért. Reményeik szerint ősszel várható konkrét lépés az ügyben.

És mit látnak ebből az autósok?

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. azt ígérte, hogy hétfő estéről kedd reggelre átmatricázzák az országban található mintegy 13 ezer parkolóautomatát. Erre azért van szükség, mert az állami szolgáltató hívószáma más, mint az EME Zrt. eddig használt 810-es kódja. Holnaptól a legtöbb autós már egy 763-as előhívószámot láthat az automatákon a négyjegyű zónakód előtt. A helyzeten bonyolít, hogy az EME álláspontja szerint július 1-től is él majd a 810-es szám, és érvényes parkolással rendelkezik majd, aki ezen keresztül indítja el a szolgáltatást, ezzel szemben a Magyar Mobilfizetési Zrt. állítása szerint, aki a régi, tehát 810-es számot használja, hibaüzenetet fog kapni, hogy ezen a számon a mobilparkolási szolgáltatás nem elérhető, valamint arról, hogy milyen számon indíthatja el a parkolását.

Az átállás miatt nem lehet időzített parkolást indítani kedd reggelre, a legnagyobb mobilszolgáltató, a Magyar Telekom mai közleményéből az derül ki, hogy a július 1-jére és azután érvényes parkolásokat csak július 1-jén 0 órától kezdve indíthatják el az ügyfelek a 763-as előtagú új telefonszámon. A szolgáltató felhívja az autósok figyelmét, hogy a közterületi parkolás csak akkor indul el és lesz érvényes, ha a visszaigazoló SMS megérkezik a parkolást indító telefonszámra. A Telekom mobiltelefonos alkalmazásai továbbra is használhatóak lesznek az új rendszerben, egyes funkciók azonban csak átmeneti időt követően indulnak majd el (például a GPS alapú parkolás).

Az Origo Zrt. tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.