Ezüstszínű Suzukija van? Retteghet a tolvajoktól

swift
Vágólapra másolva!
A hivatásos autóvadászok statisztikái szerint a Renault Mégane, Opel Astra és Corsa tulajok kedvencei sincsenek biztonságban.
Vágólapra másolva!
A statisztika az autovadasz.eu oldalra 2010. május 1. és 2014. június 30. között beérkezett 2924 bejelentés alapján készült Forrás: autovadasz.eu

Az autovadasz.eu honlap üzemeltetői összesítették az elmúlt négy évben kapott közel háromezer lopási bejelentést. Az eredmény hozta a papírformát, márkára lebontva a Suzuki, a Volkswagen és az Opel a legnépszerűbb a tolvajok között, míg típusok szerint a Swift, Mégane, Astra és Corsa tulajdonosok félhetnek leginkább.

Szín alapján is elkészítették a „népszerűségi” sorrendet, de itt sem történt nagy meglepetést, mert igazodik a statisztikai adatokhoz: az utakon leggyakrabban előforduló szürke és ezüstmetál színű autókból lopják a legtöbbet, ezt követi a fekete és fehér fényezés. Az összesítés alapján az ezüstszínű Suzuki Swiftekért vannak leginkább oda a tolvajok, ráadásul az első és második generációs példányok egyformán veszélyben vannak, különösen a szemmel láthatóan is jó állapotban lévő autók.

Az ezüst és szürke színeket egy kalap alá vették, viszont a kék színek – elmondásuk alapján - „megizzasztották” az autóvadászokat, ugyanis windows kéktől kezdve a viagra kékig terjedt a kínálat. Meg is egyeztek, hogy színek szerinti statisztikát egy jó darabig nem adnak újra ki Forrás: autovadasz.eu

Az adatok összesítése mellett az autóvadászok kiemelték, hogy már jó ideje főként azért lopják el a kocsikat, hogy néhány óra alatt szétszerelve alkatrészként értékesíthessék őket. Tapasztalataik szerint az alkatrészek egy részét nem itthon értékesítik, hanem kelet-európai, balkáni, közel-keleti orszàgokban, és a volt Szovjetúnió utódállamainak a területén.

Rákaptak a kisbuszokra is

A négy év alatt sok olyan öreg, főként kisbusz és haszongépjármű ellopásáról is bejelentést kaptak az autóvadászok, amelyeken még ők is meglepődtek. Kiemelten veszélyeztetettek a VW Transporter T3 és T4, a Toyota Hiace és a Mazda E2200-as típusok. Szezonális tendencia is megfigyelhető a lopások számát vizsgálva, az adataik szerint a csúcsidőszak szeptember végétől karácsonyig és február elejétől június közepéig tart. Sok jármű kulcsát besurranásos és betöréses lopás során szerzik meg a tolvajok. Ilyen bűncselekmények áldozatai főként a felsőkategóriás illetve a felső-középkategóriás járművek tulajdonosai.

Az autóvadászok tapasztalatai szerint a bejelentett a lopott gépjárművek csak kis hányada rendelkezik utólagosan beszerelt gépjármű védelmi rendszerrel, és még elkeserítőbb azoknak az ellopott autóknak a száma amelyekre kötöttek cascót Forrás: autovadasz.eu