Vágólapra másolva!
Egy amerikai kutatás szerint 2035-re a kormány mellett a pedálok, és a visszapillantók is eltűnnek az autókról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Villamos- és Elektronikai Mérnökök Intézete (IEEE) által végzett kutatást több mint kétszáz kutatót, egyetemi hallgatót, intézeti tagot és kormányhivatalnokot kérdezett meg arról, hogy milyennek látják a jövő autóit. A felmérés eredménye kísértetiesen hasonlít a Google nemrég bemutatott önjáró járművéhez, mert a válaszadók szerint 2030-ra eltűnnek az autókból a visszapillantók, míg 2035-re feleslegessé válik a kormány és a gáz-, illetve fékpedál is.

A technológiát illetően a válaszadók 56 százaléka a szenzorokat tartotta a legfontosabbnak a vezető nélküli autókban, 48 százalék a szoftvert, 46 százalék a vezetést segítő rendszereket, s mindössze 31 százalék a GPS-t. A Google mellett több autógyár is teszteli az önjáró autóját, a technika tehát elvileg már most is adott lenne a sofőrmentes közlekedéshez, ám a jogi háttér és a robotautók szabályozásának megalkotása még várat magára. A válaszadók háromnegyede ugyanakkor optimista, szerintük 2035-re már mind az ötven államban közlekedhetnem majd sofőr nélküli autók Amerikában.

Egyelőre még úgy néz ki, mintha egy körhintáról szabadult volna el, de komolyan kell venni a Google önműködő miniautóját Forrás: Re/Code