Villanybringákkal gyűrik le a futárok a budai hegyeket

Elektromos teherszállító bicikli
Vágólapra másolva!
Nemsokára oda is elektromos teherszállító kerékpárral hozza ki a csomagot a Hajtás Pajtás, ahová eddig csak autóval jutott el. Már tesztelik az első példányokat, az ökoberuházást az EU is támogatja.
Vágólapra másolva!
Elektromos teherszállító bicikli Forrás: Szekszárdi Zsuzsanna/Origo Videó

Míg a kisebb tárgyakat és leveleket hagyományos bringával, hátizsákban kézbesítik a futárok, addig a terjedelmes küldeményekhez autó kell – vagy teherszállító kerékpár. Az elsőt négy éve vásárolta meg a Hajtás Pajtás, azóta pedig újabbak követték, és már évente 30 tonna terhet szállítanak velük, csökkentve a kocsik okozta torlódást és környezetszennyezést.

Buda dombos részeire és a külső kerületekbe eddig nem tudtak igazán rövid idő alatt kitekerni az akár 150 kiló rakományt cipelő biciklisek, de fordulhat a kocka: a futárcégnél megkezdték a különböző elektromos teherszállító kerékpárok tesztjét, és nemsokára flottába állnak az első példányok. A több mint 2000 eurós bringák beszerzését az európai uniós Cyclelogistics Ahead projekt is támogatja, és a Budai Várban pedig sajtótájékoztatón mutatták be a high-tech kétkekerűeket. Az első tapasztalatokat és a további felhasználási lehetőségeket a videóra kattintva ismerhetik meg.