Meg nem értett - Citroën GS 1.2 (1977)-veteránteszt

Citroën GS 1.2 1977
Vágólapra másolva!
Tele van különleges megoldásokkal, mégsem sztárveterán a stílusos Citroën GS. Kipróbáltunk egyet.
Vágólapra másolva!

Komoly taktikai hibát vétett a Citroën a múlt század második felében, hogy hosszú ideig nem kínált olcsó családi autót. A 2CV és a DS közötti űrt csak 1970-től töltötte be a GS, így a konkurensek szépen lassan a francia gyártó fejére nőttek még saját piacán is. Ahogy az várható volt, a Citroën fejlesztői nem fogták vissza kreativitásukat, a megszülető típus annak ellenére nem nélkülözte a modern műszaki megoldásokat, hogy a vállalatnak nem ment éppen jól abban az időszakban: hidropneumatikus rugózás, elöl-hátul független, segédalvázra épített futómű, négykerék tárcsafék (elöl középre, a motor mellé betéve), különösen áramvonalas, önhordó karosszéria, bővíthető, tágas csomagtartó.

Nagy szögben kitekerhetők az első kerekek, a 9,4 m-es fordulókör nem számít nagynak. Innen nézhetnénk akár ötajtósnak is, de a hatalmas üveg nem emelkedik fel. Az 1979-ben érkezett, egy komolyabb ráncfelvarrásnak tekinthető GSA típusváltozat viszont már ötajtós volt Forrás: Karner Miklós - Retro Mobil

A CX formáját is előre vetítő külső design a cég saját tervezője, Robert Opron fejéből pattant ki, nyugodtan mondhatjuk korszakalkotónak. Valószínűleg nem véletlen, hogy begyűjtötték vele Az év autója címet 1971-ben. Mivel a Citroën bele akart férni a francia adószabályozás szerint igen kedvező, 6CV-s kategóriába, kisméretű, mindössze 1015 köbcentis motorral kezdték el a gyártást. A „Kacsánál” már bevált léghűtéses, boxer elrendezéses elvet követték, de itt már négy hengert és felülfekvő vezérműtengelyt alkalmaztak, az 55 lóerő nem is tűnt kevésnek.

Volt belőle Wankel-motoros is

1973-ban mutatkozott be a tesztautónkat is hajtó, 1222 köbcentis variáns, 60 lóerővel, 87,3 Nm nyomatékkal, s Citroën 1974-ben még egy Wankel-motoros változatot is bemutatott, de ezt aztán az olajválság és a cég megrendült gazdasági helyzete elsöpörte a kínálatból. Az eredeti GS krómlökhárítóival, kecsességet sugalló vékony virsligumijaival (kisebb módosításokkal) 1979-ig futott, majd jött a GSA a kor divatjának megfelelően műanyag kiegészítőkkel, és néhány jelentősebb módosítással, a két típusból csak Franciaországban több mint 2,5 milliót gyártottak. Egyébként nemcsak ott, hanem többek között Indonéziában, Chilében, Thaiföldön, Dél-Afrikában, Spanyolországban és Szlovéniában is készítették.

Gyári kód alapján kevertek ki hozzá a zöld színt. Az 1977-es ráncfelvarrás kívülről a módosított hűtőmaszkon látszik leginkább Forrás: Karner Miklós - Retro Mobil

A bemutatott példány alig több mint 70 ezer kilométert futott, néhány éve a Pásztor Classic újította fel töviről hegyire, most pedig a Kultmobil garázsában várja új gazdáját. Nagyon jól áll neki a metálzöld fényezés, ehhez passzol a teljesen eredeti belső kárpit. Igaz, az ajtóra húzott műbőrön már látszik a kor, de a gyűrődések miatt kár lett volna őket kidobni. A GS a mai alsó-középkategóriás modellekhez képest igen alacsony, ezért mélyre kell ereszkednünk, amikor kinyitjuk a tisztességes méretű nyílást hagyó ajtókat.

Fotelek várják az utasokat

Meglepően széles a kabin, tetszik, hogy pont könyök alá passzol az ajtók kartámasza. Minden olyan bent, ahogy egy Citroëntől várhatjuk: egyküllős volán, modern vonalvezetésű műszerfal, nem a megszokott módon elhelyezett, de gyorsan kiismerhető kapcsolók. Az ülések olyan puha, húsos tömésűek, mint egy jobbfajta fotel, ülőlapjuk is hosszú, jó bennük helyet foglalni.Teljes értékű család darabnak is beválik, hátul akár két felnőtt elücsörög hosszabb ideig. A mai bunkerszerű autók után felüdülés a sok vékony tetőoszlop és ezeknek köszönhetően a remek kilátás.

Kezdetben a CX-nél is bevetett, hengerként tekeredő kilométerórával és futurisztikus kiegészítőkkel kínálták, 1977-től jött ez az egyszerűbb műszerfal. A volán karimája és a műszerfal teteje is puha, habosított műanyag. Az anyósülés előtt jobb oldalt nyitott, mély üreg, felette kisméretű, de zárt kesztyűtartó várja a kacatokat Forrás: Karner Miklós - Retro Mobil

Az 1,2 literes léghűtéses boxer jellegzetes, a „kacsánál” megismert, ám annál még csendesebb hanggal duruzsol, alapjáraton alig érzékelni, hogy dolgozik. Amint bemelegszik, készségesen reagál a gázra, a 60 lóerő éppen elég a 900 kilós autóhoz, ha nem kíméljük a gázpedált, képes dinamikusan haladni. Négygangos váltója nem a legprecízebb szerkezet, de nem érezzük rosszabbak a kortársaiénál.

Se kátyú, se keresztborda nem létezik a GS számára, siklunk, mint a repülő, a hidropneumatikus rugózás minden körülmények között élménnyé teszi a haladást. Ráadásul a sportos habitusú sofőr is élvezkedhet vele kanyarokban, szerpentines utakon, hiszen 145-ös virsligumijai ellenére szuperprecíz az úttartása. Nem hiányzik, hogy nincs kormány- vagy fékszervo, könnyű vele boldogulni szűk városi utcákban (annak ellenére, hogy volánja 3,8 fordulatos) és a megállás sem vesződség.

Egyszerű mechanizmus tartja magasban a géptetőt, a négyhengeres, 5000 km-es olajcsere periódusú boxer az első tengely előtt trónol. A tornyoknál lévő egy-egy zöld gömb a légrugóé, a hidraulika rendszer központi eleme a rézszínű kerek doboz (innen nézve) a bal sarokban. Emelő és pótkerék, továbbá (a jobb első kerékdobra téve) pót olaj tölti ki a teret Forrás: Karner Miklós - Retro Mobil

Műszaki adatok

Motor: boxer elrendezésű, négyhengeres, hengerenkénti kétszelepes, levegőhűtéses, négyütemű benzinmotor, elöl hosszában beépítve. Alumínium forgattyúsház és hengerfej. Kéttorkú, Solex 28 CIC 3 karburátor. Hengerűrtartalom: 1222 cm3. Teljesítmény: 60 LE, 5750/perc fordulaton. Nyomaték: 87,3 Nm, 3250/perc fordulaton. Erőátvitel: 4 fokozatú, szinkronizált, kézi kapcsolású sebességváltó, elsőkerékhajtás. Egytárcsás száraz kuplung. Átlagfogyasztás (gyári): 9,3 l/100 km. Gyorsulás 0-100 km/óra: 16,8 s. Végsebesség: 151 km/óra.
Felépítés: Négyajtós, önhordó acélkarosszéria. Felfüggesztés: elöl kettős keresztlengőkaros, hátul oldalanként egy-egy hosszanti lengőkaros, elöl-hátul segédalvázon. Elöl-hátul keresztstabilizátor. Hidropneumatikus rugózás. Elöl-hátul tárcsafék. Fogasléces kormánymű. Gumiméret: 145 SR 15.
Hosszúság x szélesség x magasság: 4120 x 1608 x 1343 mm. Tengelytáv: 2550 mm. Saját tömeg: 900 kg. Megengedett össztömeg: 1315 kg. Csomagtartó: 465 l.

Forrás: Retro Mobil