Indul a nagy magyar villanyautós terv

mobilitási nap
Vágólapra másolva!
Körvonalazódik a Jedlik Ányos Terv, amely meghatározza az elektromobilitás magyarországi elterjedéséhez szükséges szabályozási és támogatási keretet. Más szavakkal: az uniós irányelveknek megfelelően támogatni fogják az elektromos autózást.
Vágólapra másolva!

A terv az elektromos autózás elterjesztését egyebek mellett az országos töltőhálózat kiépítésével, az adózási és jogi feltételek egyszerűsítésével is támogatja - jelentette ki Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Kötelező töltőépítés, zöld rendszám

Az országos úthálózat mentén, illetve a közintézményeknél kialakítandó elektromos töltőállomások kiépítését uniós forrásokból és a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből befolyó összegekből finanszíroznák.

Az államtitkár szerint kötelezővé kellene tenni saját költségükön töltőállomások kialakítását azoknak az intézményeknek, például az üzletközpontoknak, amelyeknek haszna származik abból, hogy az emberek autóval odamennek.

A Magyar Elektromobilitás Napján villanyautókat is ki lehet próbálni Forrás: MTI

Vizsgálják a zöld rendszám bevezetésének lehetőségét, illetve a buszsáv használatát az elektromos autók számára, az ingyenes parkolás biztosítását a töltőhelyeken, valamint az adókedvezmények kiszélesítését.

Jönnek az elektromos taxik

A Jedlik Ányos Terv kiemelt hangsúlyt fektet az elektromobilitás elterjesztésére a közösségi közlekedésben, az elektromos taxik számának növelésére és az elektromos bérautórendszer kialakítására is.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a kormány által elfogadott közlekedési stratégiában kiemelt helyet kapott a közlekedés környezeti kárainak csökkentése, a nem megújuló energiaforrások és nyersanyagok felhasználásának mérséklése. Az elektromos gépjárművek elterjesztése a többi között a környezetvédelem, az egészségvédelem és energia-racionalizálás egyik központi kérdése.

Az unió 68 ezer töltőt kér

2013 januárjában életbe lépett az európai uniós direktíva, amely előírja, hogy 2020-ig Magyarországon 68 ezer elektromos töltőállomást kell létesíteni, és ebből 7000-nek nyilvánosnak kell lennie.

Nissan Leaffel dolgozhatnak a XII. kerületben Forrás: MTI

Az elektromos autózás a Magyar Elektromobilitás Napja központi témája volt, amelyet az idén először rendeztek meg. A rendezvényen vette át Pokorni Zoltán, a főváros XII. kerületének polgármestere Budapest első városüzemeltetési célokat szolgáló elektromos autóját.