Háromezer forint lesz a tíznapos német matrica

Vágólapra másolva!
Hazai árakon lehet majd autózni a 13 ezer km-es német autópálya-hálózaton.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint 2016-tól vezetik be a fizetős rendszert a 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózaton, az éves díj legfeljebb 130 euró lehet. Ami a külföldi és így a magyar autósok számára különösen fontos, hogy az éves mellett tíznapos és két hónapos matrica is lesz, a Spiegel írása szerint előbbi 10 (3080 forint), utóbbi 22 euróba (6800 forint) kerül majd. A tíznapos magyar matrica gyakorlatilag ugyanennyibe, 2975 forintba kerül, a haviért 4780 forintot kell fizetni.

Az autó környezetvédelmi besorolásától is függő éves díj elsősorban a németek számára érdekes, de számukra is csak mérsékelten, mert a díjat jóváírják az éves gépjárműadóból. A Spiegel bemutatta a közlekedési minisztérium néhány bonyolult számítását is, ezek szerint lesznek olyan autósok is, akiknek minimális mértékben ugyan, de még csökken is az éves adója.

A tíznapos és két hónapos matricákhoz a benzinkutakon lehet hozzájutni, de az interneten is megvásárolhatók lesznek. Alexander Dobrindt közlekedési miniszter papíralapú helyett a magyarhoz hasonló, rendszámalapú e-matricát vezetne be kamerás megfigyeléssel, de a szigorú adatvédelmi törvényeiről híres Németországban máris fellángolt az ezzel kapcsolatos vita.