Ezek a legjobb téli gumik itthon

téli gumi
Vágólapra másolva!
A nyári szett istenkísértés, a négyévszakosak is csak kielégítőek.
Vágólapra másolva!

A Hungaroringen található tanpályán rendezte a Nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu a harmadik magyar téligumi-tesztet, amelynek célja, hogy az autósok hazai környezetben mért eredmények alapján tudják összehasonlítani az abroncsokat. Tizenöt szettet (195/65 R15) vizsgáltak, köztük két négyévszakos, és egy nyári garnitúra is szerepelt a teljes körű összehasonlíthatóság érdekében.

A tesztek - amelyeket 1-4 Celsius-fok közötti hőmérsékleti értékek között végeztek - a száraz, vizes és jeges (vizes műgyantával modellezett) úton való megállást vizsgálták különböző sebességek mellett. Emellett vizsgálták a csúszós úton mutatott kapaszkodóképességet, a gördülési ellenállást mutató kigurulást, sőt a zajszinteket is.

Forrás: Nonstopgumi.hu

Míg a téli és a négyévszakos gumik jeges úton, 40 km/h-s sebességről fékezve 22-29 métert tettek meg a megállásig, a nyári gumival felszerelt tesztautónak ugyanehhez 45 méterre volt szüksége. A vizsgálatban részt vett abroncsok az egyes szempontoknak különböző mértékben tettek eleget. Míg száraz és nedves úton a Pirelli SnowControl 3, jégen a Goodyear új UG9-es modellje végzett az élen.

A magyar átlagos téli útviszonyoknak megfelelően a nedves aszfalton és jeges úton mért fékutakat 30-30 százalékos, a száraz úton mért fékutakat és a jégen való kapaszkodást 15-15 százalékos, míg a zajszintet és a gördülési ellenállást 5-5 százalékos súlyozással értékelve született meg a végeredmény.