Én vagyok a lambda-szonda

lambda-szonda
Vágólapra másolva!
Majdnem úgy néz ki, mint egy gyújtógyertya, de egészen más a feladata. A hibás lambda-szonda többféle hibát okozhat - lehet, hogy éppen miatta fogyaszt gyanúsan sokat az autója.
Vágólapra másolva!

A lambda-szondát több mint három évtizede alkalmazzák az autóiparban, mégis sokan vannak, akik soha nem hallottak erről az alkatrészről. Azok persze nem tartoznak ebbe a körbe, akiknek autójában egy rejtélyes hibát keresgélve (vagy csak azért, mert eljött az ideje) egyszer vagy akár többször már cserélték ezt az elemet.

Mi az a lambda-szonda?

A lambda-szonda hasonlít egy gyújtógyertyára, de teljesen más a feladata. Más néven oxigénszenzornak nevezzük. Amilyen jelentéktelennek tűnik, legalább annyira fontos alkatrész, a befecskendezőrendszer egyik legfontosabb érzékelője.

Ez a lambda-szonda bizony már elfáradt

A kipufogócsőben kell keresni, alapesetben a katalizátor előtt, de a modern típusokban már a katalizátor után is van belőle. Sőt, V-elrendezésű motorokba nem szégyellnek négyet vagy akár nyolcat is betenni, utóbbi eset egyes V12-es motoroknál fordulhat elő. A dízelautósoknak is okozhat kellemetlen perceket, a modern rendszereknek szintén része a lambda-szonda.

Mit csinál?

A lambda-szonda helyes működése a motor szempontjából kulcsfontosságú, a feladata ugyanis a kipufogógáz oxigéntartalmának mérése. A mért adatokat a szonda a motorvezérlő egységbe (ECU) továbbítja, ezek az értékek döntik el, hogy milyen lesz az üzemanyag-levegő keverék. A szonda csúcsa platinabevonatú, ez közvetlenül érintkezik a kipufogógázban lévő oxigénnel, míg a belsejébe a külső levegőből jut oxigén.

Az oxigéntartalom közötti potenciál-különbség feszültségváltozásokat hoz létre, és ez határozza meg, hogy milyen keveréket állít elő a befecskendezőrendszer. A magasabb feszültség dúsabb (üzemanyagban gazdagabb), az alacsonyabb szegényebb keveréket jelent. A motor akkor működik a leghatékonyabban, ha a keverék aránya folyamatosan optimális szinten marad, a lambda-szonda ebben segít a vezérlésnek.

Mikor működik jól?

A lambda-szonda csak magas hőmérsékleten (350 Celsius-foktól) működik jól, ezért hogy még bonyolultabb legyen a dolog, egyes típusokba fűtőszálat is építenek. Ezeket a szondákat a vezetékek számáról lehet megismerni: három vezetékeseknél az egyik a feszültség jel, a másik kettő a fűtést biztosítja. Négy vezeték esetén a feszültséget nem az autó karosszériáján keresztül vezetik a vezérléshez, hanem külön negatív szálon.

Nem árt tudni, hogy a lambda-szonda a gyújtógyertákhoz és sok más elemhez hasonlóan kopóalkatrésznek számít, vagyis a szervizkönyben meghatározott időközönként cserélni kell. Az élettartam ugyanakkor változó: ha a mérőműszeres ellenőrzés sem mutat rendellenességet, 180-200 ezer kilométerig is az autóban maradhat a szonda, van, amelyik kibírja.

És mi van, ha nem működik jól?

A szondát az ólomvegyületek, az olaj, a szilikon és a fagyálló folyadék károsíthatja, de mint minden alkatrész, magától is képes tönkremenni. Ha pedig tönkremegy (egyáltalán nem működik vagy rossz oxigénszinteket mér), változatos hibajelenségek fordulhatnak elő miatta.

Az új szépen csillog, vezetékek bekötve

Ha a valóságosnál több oxigént mutat, és a vezérlés emiatt dúsítja a keveréket, megtorpanhat az autó (és többet fogyaszt), ha pedig folyamatosan alulméri az oxigénszintet, erőtlennek érződik a motor. Nem megfelelő működés esetén több termelődik a mérgező nitrogén-oxidból (ez rossz a környezetnek), és a magasabb hőmérséklet miatt a kipofogórendszer is hamarabb szétéghet (ez rossz az autónak).

A működésképtelen lambda-szonda jelentős túlfogyasztást okozhat, a benzinben túl dús keverék ráadásul lemossa a hengerfalról az olajfilmet, ami rendellenes motorkopáshoz vezet. A benzinnel felhígult motorolaj kenési problémákat okozhat, a dús keverék miatt a katalizátor hatékonysága drasztikusan leesik. A hibás szenzor lehet az oka annak is, ha az autó fekete füstöt ereget. Sok esetben a műszerfali "check engine" felirat is hibás lambda-szonda miatt gyullad ki.

Mennyibe kerül?

A lambda-szonda nem olcsó mulatság, gyártótól és típustól függően több tízezer forintot kell fizetni a megfelelő minőségű darabokért. Saját felelősségre lehet, de nem érdemes kockáztatni a bizonytalan élettartamú pár ezer forintos szondákkal, a másik véglet pedig a márkaszerviz, ahol akár százezres tétel is a számlára kerülhet.