A leghalálosabb és legbiztonságosabb autók

baleset
Vágólapra másolva!
A mini- és kisautók vezetői vannak a legnagyobb veszélyben.
Vágólapra másolva!

A statisztika eredménye egészen biztosan támadható, az amerikai törésteszteket is végző Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) mindenesetre készített egy kimutatást a leghalálosabb és legbiztonságosabb autókról. A szervezet a 2011-es modellévű autókat vizsgálta, és megállapította, hogy röpke három év alatt is sokkal biztonságosabbek lettek az autók.

A 2008-as modellévű autókban 48 haláleset jutott egymillió autóra vetítve, a 2011-es modellévűekben ugyanakkor már csak 28. Ez 41 százalékos csökkenés, amely az IIHS szerint jelzi, hogy a törésteszteken tapasztalható egyre jobb eredmények a közúti statisztikákban is megjelennek.

Forrás: IIHS

A leghalálosabb autók listáját a 2011-es Kia Rio vezeti, 149 halálesettel egymillió regisztrációra vetítve. A Nissan Versa 130 halálesettel lett második, a Hyundai Accent 120-szal harmadik, szintén egymillió regisztrációra vetítve. Az IIHS szerint továbbra is a mini- és kisautók vezetői vannak a legnagyobb veszélyben. Nem szerepelt jól a Chevrolet Aveo, a Chevrolet Camaro és a Chevrolet Silverado sem, az első tízbe befért a Ford Focus is.

Míg nyolc évvel ezelőtt egy olyan autó sem volt, amelynek halálozási rátája nulla lett volna, a 2011-esek között kilenc ilyen is akadt: az Audi A4 4WD, a Honda Odyssey, a Kia Sorento 2WD, a Lexus RX 350 4WD, a Mercedes-Benz GL 4WD, a Subaru Legacy 4WD, a Toyota Highlander Hybrid 4WD, a Toyota Sequoia 4WD és a Volvo XC90 4WD. További statisztikát itt lehet böngészni.