Vágólapra másolva!
Sűrű füst gomolyog a kipufogóból, erőtlen a motor, ingadozik az alapjárat és fura hangok hallatszanak a motortérből - készüljünk fel fejben arra, hogy „hengerfejes” diagnózissal örvendeztet meg minket a szerelőnk. 
Vágólapra másolva!

A hengerfej - a nevéből fakadóan - a hengerek felett található, konkrétan a blokk felső részét hívják így, amit csavarok rögzítenek a motor alsó feléhez. Műszaki szempontból a hengerfej egy nagyon szép és összetett fémdarab, rengeteg különböző méretű lyuk és szelepek garmadája található benne, de ezeken felül apró járatok is behálózzák. Ezekben olaj, hűtővíz, sőt néha még üzemanyag is kering.

A szelepek mellett (kivéve az oldalszelepelt konstrukcióknál) még a gyújtógyertyák is hengerfejben fészkelnek, valamint az esetek többségében itt trónol a vezérműtengely is. Anyaga - a korszerű motorok estében - alumínium.

A képről is látható, hogy meglehetősen összetett kialakítása van. A hengerfej adja a sűrítőteret, itt mozognak a szelepek, itt fészkelnek a gyertyák és mindezeken felül keresztül-kasul hálózzák mindenféle olaj- és vízcsatornák Forrás: AMS Performance

A hengerfej komplikált kialakítása és könnyűfém anyaga adja a sebezhetőségét is, ugyanis igen nagy igénybevételnek kitett fémdarabról van szó, amit úgy alakítanak ki, hogy a lehető legkevesebb felesleg maradjon rajta. Más kérdés, hogy még így is van mit róla lereszelni, de ez már versenysport és a tuningipar egyik művészeti ága. A hengerfej leggyakoribb nyűgje, hogy megvetemedik, deformálódik, rosszabb esetben elrepedhet.

Előbbi esetben „elég csak” leszedni és síkba köszörülni, majd egy új szigeteléssel visszacsavarozni, utóbbi szituációban érdemes spórolni egy újra, de természetesen a repedt hengerfej is javítható, azt hogy melyik megoldás éri meg, egy specialista állapíthatja meg alapos vizsgálódás után. Pont emiatt javítási árakat sem lehet írni, hiszen ez függ az autó motorjának típusától és a hiba mértékétől.


A dízelek vannak a legnagyobb veszélyben

A korszerű autók esetében már nem nagyon találkozni „klasszikus hengerfejes” problémákkal, amikor a skodás bácsi nyáron elindult Balatonra és útközben hengerfejes lett a motor - hűti le a kedélyeket rögtön Radics Attila autószerelő mester, aki szerint rendszerint valami egyéb hiba vezethet ahhoz, hogy a hengerfejjel gondok legyenek. "Van is most nálunk egy ilyen benzines autó, a láncos vezérlés átugrott, a dugattyú szétverte a szelepeket, így hozzá kellett nyúlni a hengerfejhez is. A közös nyomócsöves dízeleknél is előfordulhat hengerfej probléma, de itt is valami más okozza.

Ilyen lehet például az elhanyagolt porlasztócsúcs, amit elvileg 150 ezer kilométerenként felül kéne vizsgálni a turbóval együtt, de például a PD TDI motoroknál is gyenge pont lehet a hengerfej, mert ott az adagolófúvókák a hengerfej furatain keresztül kapják az üzemanyagot és ez egy idő után kitágíthatja a furatokat. Akkor is gondok lehetnek, ha elfolyik a hűtővíz, vagy leáll a vízpumpa, esetleg a termosztát, és a motor túlmelegszik, mert ekkor megsérül a blokk és a hengerfej közötti tömítés" - állítja a szakember.

A hengerfej elvetemedését a túlmelegedő motor jelezi, a repedését a kiszökő olaj és hűtővíz mutatja igen látványosan, ekkor kezd el gőzmozdonyként füstölni az autónk és bukkan fel olaj a hűtővízben. Szintén árulkodó jel, ha nem fűt az autónk, és a vízcsövek megkeményednek, mert a rendszerben túlnyomás alakul ki Forrás: Origo