Egyre jobb téli gumikkal járnak a magyarok

téli gumi
Vágólapra másolva!
Tízből hét autós prémiummárkát választ.
Vágólapra másolva!

A Nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu az idei téli szezonban is elvégezte a hazai autósok téligumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát. Az ORFK OBB szakmai támogatását is élvező felmérés eredményei szerint az autósok egyre jobban odafigyelnek arra, hogy megfelelő abroncsokat használjanak: tovább javult a téli gumit használó autósok aránya, a többség ráadásul prémiummárkás abroncsot használ, és immár csupán 45 százalékuk tesz öt évnél idősebb téli gumit az autójára.

Forrás: Használtautó.hu

A felmérés helyszíne négy Budapest környéki bevásárlóközpont parkolója, továbbá idén első ízben Budapest belvárosa volt, ahol összesen több mint száz autót vizsgáltak meg a szakemberek. Míg két évvel ezelőtt az autóknak még 11 százalékán, idén már mindössze 8 százalékán találtak nyári abroncsot. A téli szezonnak megfelelő gumik között mindössze 4 százaléknyi volt a négyévszakos abroncsok aránya.

Két év alatt jelentősen, 7 százalékponttal 45 százalékra csökkent az öt évnél idősebb téli gumival futó személyautók aránya, miközben az átlagos profilmélységük 4,9-ről 5,6 milliméterre nőtt. Kritikusan alacsony, 2 milliméteres barázdamélységű gumit csupán egyetlen autón találtak a felmérés során, ugyanakkor összességében 23 százalék volt azoknak az autóknak az aránya, amelyeken 4 milliméter alatti profilmélységű, már cserére érett abroncs volt.

Forrás: Használtautó.hu

A prémium gumimárkák aránya az utóbbi két év során 55-ről 69 százalékra nőtt, ami jelzi, hogy az autósok a téli gumi kiválasztása során nem feltétlenül csak az ár alapján döntenek.