A győri Audi járt pórul először az új törésteszttel

audi tt
Vágólapra másolva!
Szigorítottak a követelményeken, a TT négy csillagot kapott.
Vágólapra másolva!

Az Euro NCAP tovább szigorította törésteszt-követelményeit, az új szabályok szerint a Győrben készülő Audi TT-t tesztelték először. Az eddigi félátfedés mellett mostantól már teljes átfedésben is vizsgálják a frontális ütközéseket, illetve új bábukat is használnak az adatok kiértékeléséhez.

Kisebb, női bábukat is ültetnek a vezetőülésre, illetve változtattak a hátsó ülésről kinyert adatok értékelésében. Igazából pont ezen csúszott el a TT: levonást kapott, mert a hátulra ültett bábu nekicsapódott az első ülésnek, emellett a hátsó ülések fejtámláinak védelmét is kritizálták. A tesztet 150 centis bábuval végezték, a csekély helykínálat miatt azonban az Audi eleve csak 145 centis magasságig ajánlja az utazást hátul.

Forrás: Euro NCAP

A teljes átfedéses törésteszt sem fogott ki az utascellán, végig stabil maradt. Összességében 81 százalékos felnőtt-, 68 százalékos gyermek- és 82 százalékos gyalogosvédelemre értékelték az autót, a biztonsági kiegészítőkre 64 százalékot kapott. Ez négy csillagot ért az új rendszerben.

Még a régi frontális ütközési szabályok szerint tesztelték az azonos alapokra épülő Opel Vivarót és Renault Traficot, a furgonok csak három csillagot kaptak.