Már a BMW sem hisz a kézi váltóban

BMW váltó
Vágólapra másolva!
A BMW sportrészlegének vezetője szerint már a kézi váltók ideje hamarosan leáldozik, mert zuhan a kereslet irántuk.
Vágólapra másolva!

Frank van Meel, az M divízió új vezetője az Autocarnak adott interjújában beszélt az M-es BMW-k jövőjéről, így került szóba a sebességváltók kérdése is. Szerinte nem túlságosan fényes a kézi váltók jövője, hiszen a mai duplakuplungos automaták nemcsak gyorsabbá teszik a váltást, de a fogyasztást is csökkentik.

A BMW M3-ashoz még alapáron kézi váltót adnak Forrás: BMW

Ennek ellenére még nem mondanak le azonnal a manuális váltókról, mert ugyan kicsi, de igen lelkes rajongótábora van az ügyfelek között a hagyományos erőátvitelnek. Az viszont tény, hogy a kézi váltós modellek eladásai évről évre csökkennek, így elképzelhető, hogy néhány év múlva már csak a használt piacról lehet majd vásárolni hárompedálos M-es BMW-ket. Van Meel szerint viszont örömteli, hogy a hagyományos és a duplakuplungos automaták egyre jobbak lesznek, mert a két technológia versenyfutásából profitál a márka.

A sebességváltókon túl a motorok erejével kapcsolatban is mondott néhány érdekes információt. Többé nem kívánnak részt venni a lóerőversenyben, az M-es modellek teljesítményét a jelenlegi maximumnál, 600 lóerőnél nem növelik tovább. Helyette inkább a precízebb irányíthatóságra és a tömegcsökkentésre helyezik a hangsúlyt.