Párizsban átmehetnek a piroson a bringások

párizs kerékpár bicikli
People ride bicycle during a protest against cars, gas emission and agressive driver organised by the "Velorution" movement on September 22, 2014 around the Arc de triomphe in Paris . AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
A francia főváros azért meri engedélyezni a tilos jelzésen történő áthajtást a kerékpárosoknak, mert a tesztek azt mutatták, ettől nem fog nőni a balesetek száma.
Vágólapra másolva!

A párizsi kerékpárosok július végétől kezdve a város néhány kereszteződésében áthajthatnak majd a piros jelzésen. A főpolgármesteri hivatal azt reméli a szabályok enyhítésétől, hogy több polgár fog kerékpárra ülni, és a kerékpáros közlekedés gördülékenyebbé válik.

Forrás: AFP/Dominique Faget

Számos kereszteződésben lesz egy külön tábla a kerékpárosok számára, amely a piros jelzés ellenére is engedélyezi majd számukra az egyenesen, vagy a kis ívben jobbra történő áthaladást. Természetesen azért elsőbbséget kell majd adniuk a gyalogosoknak és a többi közlekedőnek, ha szükséges. 2012-ben tartottak egy felmérést, amely azt mutatta, hogy ha több szabadságot adnak a kerékpárosoknak, akkor az csökkenti a balesetek kialakulásának a kockázatát.

Ezekben az esetekben lehet majd átmenni kerékpárral a piroson Forrás: The Telegraph

Párizs komoly légszennyezési problémákkal küzd, ami ellen hatékony megoldás lehet, ha többen választják a kerékpárt az autó helyett. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere azt is megígérte, hogy 2020-ra megduplázzák a kerékpárutak számát egy 100 millió eurós fejlesztési program keretében, valamint a népszerű közösségi kerékpárkölcsönző szolgáltatással a normál mellett elektromos bicikliket is lehet majd bérelni.