Íme, az abroncs, amivel soha nem kap defektet

Levegő nélküli gumi
Vágólapra másolva!
Ősi találmány a levegő nélküli gumi, de úgy megcsinálni, hogy rugózzon, ne legyen nehéz és bírja a nagy tempót, komoly feladat. A Hankooknak állítólag most sikerült.    
Vágólapra másolva!

Nem csak az autók, hanem a gumiabroncsok is folyamatosan fejlődnek. Először jöttek a tömlő nélküli, majd néhány éve a defekttűrő oldalfalú változatok, ám még mindig a kilyukadás a legnagyobb probléma. A Hankook egy újabb lépést tett a megoldás felé, és bejelentette az iFlex NPT nevű kerekét.

Forrás: Hankook

Az NPT rövidítés arra utal, hogy ez nem egy pneumatikus (levegővel töltött) abroncs. Mivel nincs benne légnyomás, így defektet se tudunk kapni, ami komoly lépés a biztonságos utazás felé. Az iFlex felépítése hasonlít a Michelin Tweel és a Polaris Terrain Armor ATV megoldásaihoz, lényegében egy tömör futófelületet kapunk, ami rugalmas összeköttetésben van a belső, felnire illeszkedő résszel.

Az ilyen abroncsok nagy hátránya volt eddig, hogy csak alacsony sebességgel használhatók, de a Hankook elektromos autókon tesztelte az iFlexet, és 130 km/h-s sebességnél is biztonságosan működött. A gyártó ehhez egy titkos, különleges anyagot fejlesztett ki, viszont annyit elárultak, hogy a gyártása környezetbarát és remekül újrahasznosítható. Már csak az árra, a bevezetési idejére, a rugózási komofortra, a menetdinamikára és a gördülési zajra lennénk kíváncsiak.