Elektromos autó még sosem ment ennyivel

2015.07.22. 12:41

A Venturi Bonneville-ben szeretné megdönteni a villanyautók sebességrekordját, a cél a 600 km/h.

Az elektromos utcai autók utcai a Tesla Model S csúcsváltozatát senki se éri utol, viszont a Venturi járművéhez képest még a több mint 700 lóerős luxusszedán is csigának tűnhet. A francia cég a VBB-3 EV nevű járművével az elektromos autók sebességi világrekordját szeretné megdönteni. Nem hasonlít a hagyományos autókra a több mint 3000 lóerős szerkezet, inkább olyan, mint egy vízszintesen száguldó rakéta. Ez azonban nem véletlen, hiszen másképp nem lenne esély elérni a megcélzott 600 km/h-s sebességet.

Forrás: Venturi

A 2010-ben felállított, máig érvényes rekord (494 km/h) is a Venturi nevéhez fűződik, ezt szeretnék most túlszárnyalni a továbbfejlesztett autóval. A tervek szerint augusztusban erre sor kerül a próbálkozásra, a helyszín pedig nem lesz más, mint a híres bonneville-i sósivatag Amerikában.

A VBB-3 EV-t Roger Shroer fogja vezetni, az előzetes tesztelés jelenleg is folyamatban van. Remélhetőleg a mostanában erősen megkopott sóburkolat nem okoz majd gondot, és az időjárás is kegyes lesz, nem úgy, mint 2013-ban és 2014-ben, amikor a vihar és az eső elmosta a VBB-3 EV rekorddöntési kísérletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK