Szellemvárosban tesztelik az önjáró autókat

M city
Vágólapra másolva!
A Michigani Egyetem különleges új létesítményében az automatizált vezetésre képes autókat biztonságos körülmények között lehet majd fejleszteni. Erősen emlékeztet az áltelepülés a szovjet idők Patyomnkin-falvaira.
Vágólapra másolva!
Forrás: UM Photography, D. Marshke

A július 20-án, a michigani Ann Arborban átadott M város nem más, mint egy tesztpálya, amelyet speciálisan az automatizált vezetésre képes autók igényei szerint alakítottak ki, de alkalmas az autó-autó közötti kommunikáció tesztelésére is.

A 32 hektáros létesítmény hűen szimulálja a legtöbb forgalmi szituációt várossal, körforgalommal, autópályával, beláthatatlan kanyarokkal, macskaköves és murvás szakasszal, kereszteződésekkel és parkolókkal. Sőt, még a járművek elé ugró műgyalogosokat is telepítettek, hogy a különféle biztonsági rendszereket váratlan helyzetekben is kipróbálhassák.

A valósághű városból a kopott útfelfestések vagy a graffitis jelzőtáblák sem hiányoznak, az épületek homlokzata pedig cserélhető, mint a filmstúdiókban, hogy gyorsan át lehessen alakítani a környezetet. Az M várost a Michigani Egyetem az USA Közlekedési Minisztériumával és több autógyártóval közösen tervezte meg, a 6,5 millió dolláros tesztpálya használatára már a Ford, a Toyota és a General Motors bejelentkezett.