Nyugodtan törje be az autóüveget, ha gyereket kell menteni

autófeltörés autó feltörés lopás autólopás
Vágólapra másolva!
Bezárt autóban fuldokló gyerek vagy ájultan heverő házi állat. Az utóbbi napokban elszaporodtak az olyan életveszélyes esetek, amikor autóban felejtenek egy gyereket vagy állatot a hőségben. Eláruljuk, mi a teendő, ha hasonló esettel találkozik egy parkolóban. 
Vágólapra másolva!

Az extrém hőség miatt mindennapossá váltak a gondatlanul az autókban hagyott gyerekekről és állatokról szóló hírek, amelyek egy része tragédiával végződött. Magyarországon, Tatán egy édesanya kérte a rendőrök segítségét július 17-én délután, miután a kocsiban rekedt a nyolc hónapos kislánya. Az autó ajtói véletlenül bezáródtak, és kulccsal sem tudták kinyitni őket. A járőrök betörték a jármű jobb első ablaküvegét, így az anya ki tudta emelni a gyermekét a kocsiból.

Forrás: Police.hu

Július 21-én, viszont meghalt egy ötéves kislány Svájc déli részén egy kempingben, miután a hatalmas hőség ellenére magára hagyták a családi autóban. Július 22-én, szerdán, a szlovákiai Nyitrán is hasonló tragédia történt. Egy kétéves kislányt találtak holtan egy lezárt fekete autóban, amely órákon át parkolt a tűző napon, amikor a kinti hőmérséklet legalább 36 fokos volt.

Embert vagy állatot soha ne hagyjunk a forró autóban!

A tűző napon, de akár az árnyékban bezárva hagyott autóban még akkor is 43 fokos hőség alakulhat ki röpke húsz perc alatt, ha odakint csak 26 fok van, így

egy 35–40 fokos kánikulában elképzelhetetlen szintekre emelkedhet a hőmérő higanyszála, és nagyon kevés idő alatt kialakul a hőguta.

Ezért soha senkit nem szabad az autóban hagyni, ha vásárolni szeretnénk, akkor azt tegyük a gyerekkel együtt, vagy inkább ne vigyük magunkkal, ugyanez vonatkozik a házi kedvencekre is. A „csak egy perc”, amíg kiugrunk valamiért, akármilyen előre nem látott ok miatt hosszabbra nyúlhat, és elképzelhető, hogy már csak a tragédiára érkezünk vissza az autóhoz.

A hőguta tünetei

Ha valaki nagy melegben már nem verejtékezik, kivörösödött az arca, száraz a bőre, magas a testhőmérséklete, esetleg el is ájul, akkor okkal gyanakodhatunk hőgutára, ami egyébként megfelelő időben elvégzett hűtés nélkül halálos állapot. Ha valaki túlmelegedett, akkor azonnal vigyük orvoshoz, vagy hívjunk mentőt, és addig is minden rendelkezésünkre álló módszerrel hűtsük a testét: ha más sérülése nincs, vigyük árnyékos, hűvös helyre, vegyük le a felesleges ruháit, locsoljuk hideg vízzel, vagy csavarjuk hideg vizes törölközőbe és legyezzük.

A nagy melegtől ugyanis a gyerek vagy háziállat agya és szervei is károsodnak, és komoly szenvedésben van része, amíg a hőgutától végül el nem ájul. Az ember képes ugyan izzadni, de a nagy melegben ez sem nyújt védelmet, hiszen

extrém hőségben elveszítjük az izzadás képességét.

Innentől kezdve, mivel megszűnik a hőleadás, gyorsan emelkedik a testhőmérséklet, akár a halálos 42 fokig. A háziállatok csupán lihegéssel tudják hűteni magukat, és bezárva hamar 43 fokosra hevülnek, majd hacsak hamarosan nem kerülnek hűvös helyre, elpusztulnak.

Nem csak emberért, állatért is be lehet törni az üveget Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Kästle

Mit mond az ügyvéd?

Dr. Janklovics Ádám, a Dr. Székely Ügyvédi Iroda közlekedési jogra szakosodott jogásza kérdésünkre elmondta, hogy

Magyarországon nincs olyan jogszabály, amely konkrétan meghatározná, hogy mit szabad tenni a hasonló esetekben.

Ez azért lehetséges, mert korábban jóval kevesebb olyan szélsőségesen forró nap volt, mint az idei nyáron. A polgári törvénykönyv viszont kimondja, hogy nem számít jogellenes károkozásnak az, amikor szükségből kell valamit megrongálni.

A jogász szerint, ha meglátunk egy forró autóba bezárt embert vagy állatot, hallgassunk a józan paraszti eszünkre. Először próbáljunk kopogtatással kapcsolatba kerülni vele, ha pedig látjuk, hogy rosszul van, vagy tényleg nincs eszméleténél, akkor jöhet a következő lépés.

Nyilvánvaló, hogy nem fogják azt az embert rongálásért előállítani a hatóságok, aki egy életet akart megmenteni az ablak betörésével,

de először a rendőrséget vagy a 112-es segélyhívót kell hívni, mert a hatóságoknak pontos adatbázisuk van az autótulajdonosokról és az üzembentartókról, ezért gyakran percek alatt elérik mobilon azt a személyt, aki az adott autót odavezethette a helyszínre.

Eljárás indult a szülők ellen

Pár hete egy házaspár egy budai bevásárlóközpont parkolójában, az autóban hagyta a gyerekét a déli órákban, a kánikulában. Egy járókelő észrevette a meleggel küszködő kisfiút, és hívta a rendőrséget. Az autóban volt ugyan olyan rendszer, ami egy applikáción keresztül felhívta az apa mobiltelefonját a gyerek sírására, de az apa készüléke véletlenül épp le volt halkítva, így a szülő nem értesült a vészhelyzetről.

Szerencsére a rendőrség végül valahogy mégis el tudta érni a szülőket, akik lerohantak az autóhoz, és még időben kiszabadították a hőségből a gyereküket. A rendőrök azonban bekísérték a szülőket a közeli rendőrkapitányságra kiskorú veszélyeztetésének vétsége miatt, ami Magyarországon akár öt évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

Ne feledjük, a légkondicionáló csak járó motornál működik! Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Hogyan kell feltörni egy autót?

Profi tolvajoknak nyilván nem okoz gondot a zártörés vagy a távirányító kódlopása, de ha laikusként ott áll az ember egy kocsi mellett, benne a síró gyerekkel vagy a nyüszítő kutyával, nem válogathat az eszközökben.

Betörés előtt érdemes azért még egyszer végignyitni a kilincseket, nem feledve a csomagtartót,

amely ha nyitva van, az ötajtós és kombi autóknál rögtön utat nyithat az utastér felé.

Van, amikor az üveg betörése az egyetlen út

Ha nincs nyitott ajtó, marad az ablak betörése, csavarkulccsal, kalapáccsal, a tolvajok körében is oly kedvelt gyújtógyertyával vagy a klasszikus fél téglával. Semmiképp se a szélvédőkknek essünk neki, mert azok évtizedek óta biztonsági üvegből készülőnek és csak pókhálósodnak, nem törnek szilánkosra. A hátsó üveg is gyakran speciális üvegből készül, és egyben tartják a fűtőszálak, a legjobb megoldás tehát az oldalablak. Főleg, ha nem kétrétegű, mint a luxusautókban, vagy nincs rajta utólagos fólia.

A feltöréshez kiválasztott tárggyal egy jól célzott ütést kell mérni az üvegtábla közepére, a biztonság kedvéért rongyba csavart kézzel.

A kisgyerekek nagyon érzékenyek a hőségre, pár percre se hagyjuk őket az autóban, résnyire lehúzott ablakkal se! Forrás: Photononstop/Fabrice Lerouge

Nyilván a forró autóban pihegő gyermekkel átellenes, legtávolabbi oldalt érdemes választani, nehogy megsebesítsük a szilánkokkal. Innentől a régebbi, centrálzár nélküli típusokban könnyű felhúzni a zárak úszóit, ha viszont központi a mozgatás, akkor a bal oldali kartámaszon vagy a középkonzolon kell keresni a kireteszelő gombot. Ha ez nincs meg, jó tudni, hogy sok autónál a belső kilincsek meghúzásával egyenként is nyithatók maradnak az ajtók, de a hátsóknál ilyenkor még

meglepetést okozhatnak a gyerekzárak.

Amennyiben ezzel nem sikerül zöld ágra vergődni, nincs más megoldás, mint az első üléseket megdöntve hátramászni.

Korábban már írtunk arról, hogy ilyen időben gyilkos katlan a napon álló autó. Egy amerikai alapítvány arra volt kíváncsi, hogy a felnőttek mennyi ideig bírják ki egy napon hagyott autóban légkondicionálás és szellőzés nélkül.