Magyar feltaláló oldaná meg az autóipar fő kihívását

Greenion Mazda
Vágólapra másolva!
Már prototípus állapotban van és hamarosan európai tesztkörútra küldik a Greenion nevű eszközt, ami ionizálással tisztítja a kipufogógázokat. Nagyobb teljesítményt ígér kisebb fogyasztás mellett, csak az a gond, hogy korábban már sokan ígértek hasonló csodát, és semmi sem lett belőlük.
Vágólapra másolva!

Mészáros Ferenc magyar feltaláló az elmúlt nyolc évben azon dolgozott, hogy a Greenion elkészüljön. Az amerikai szabadalommal levédett, magyar és nemzetközi tanúsítványokkal is rendelkező megoldásra állítólag már több autógyártó is szemet vetett, tárgyalások folynak az együttműködésről.

A Greenion működése nem túl bonyolult, töltéssel rendelkező

vízmolekulákkal tisztítja meg a füstgázokat,

mindehhez minimális energia szükséges, és a végtermék kevésbé káros a természetre. E megoldás nem csak járművekben működhet, már a nagyipari és városi szintű változatán is dolgoznak.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

A következő hónapokban bemutató körútra indulnak Európában, valamint tovább tesztelik és finomítják a rendszert, bevonva a munkába autóipari partnereket is. A végleges változat alig utazótáska méretű lesz, így könnyen beépíthető az autókba,

használatával akár 50%-kal csökkenhet a CO2-kibocsátás

és állításuk szerint 10%-kal emelkedik a motor teljesítménye is, illetve ugyanennyivel alacsonyabb lesz a fogyasztás.

Forrás: Greenion

Ezek a számok bíztatóan hangzanak, de az elmúlt évek során számtalan “forradalmi” eszközt jelentettek már be, és szinte egyik sem jutott el a tényleges megvalósításig. Remélhetőleg a Greenion kivétel lesz, és nem csak egy a légből kapott ígéretek sorából, de erre csak akkor tudunk választ adni, ha tesztelhetjük az átalakított Mazda CX-7-et.