Bírságolás helyett ágfűrész kéne a stoptáblához

elbújt tábla
Vágólapra másolva!
A képen elrejtettünk egy KRESZ-táblát, szólhatna feladványunk beharangozója, de ez sajnos nem a photoshop, hanem az élet műve. Olvasónk hívta fel figyelmünket az áldatlan helyzetre Monoron.
Vágólapra másolva!

Valamiért a magyar közútkezelés sajátossága, hogy időként ugyanazon az úton elsőbbadás kötelező szabály él az egyik kereszteződésben, aztán a következőben már a jobbkézszabály érvényes, de a táblák (vagy azok hiánya) mindenkit mindenhol világosan eligazít. Kivéve azokat az eseteket, amikor a jelzések nem látszanak.

Forrás: Origó olvasói fotó - Rakusz Zsuzsa

Ilyenről küldött fotót szerkesztőségünknek olvasónk Rakusz Zsuzsa, a helyszín pedig Monor, a Németh Ágoston és az Ady Endre utca sarka. Jól látszik, hogy a KRESZ-táblát teljesen benőtte a fa lombja, és már csak néhány centi hiányzik ahhoz, hogy a bokrok is eltakarják. Így az autósok a helyismeretükre, a kopott felfestés-maradványra és a logikájukra vannak utalva, hogy a keresztező főútra nem hajtanak ki anélkül, hogy körülnéznének.

Elég lenne egyetlen túlbuzgó rendőr (a szomszéd utcában van a kapitányság), és máris sorban szedhetnék be a 15 ezres bírságot azért, mert valaki elsőbbséget ad ugyan, de nem áll meg. A Vezess.hu cikke szerint pontosan így hajtják be a bírságokat Bükkzsércen egy szintén kitakart stop-táblánál, ahelyett, hogy

inkább minden eszközzel elhárítanák a balesetveszélyt.

Amikor kitakart táblánál karambol történik, van esélye méltányosságot kérnie a rejtett táblát nem látó autósnak, de általában nem a rendőrségi eljárásban, hanem a bíróságon.

Az ilyen helyzetek kialakulásáért ugyanakkor elsősorban a közútkezelő, lakott területen belül általában az önkormányzat felelős. A testület hozhat határozatot arról, hogy a helyi lakosok kötelesek a táblák körül irtani a növényzetet, de ha ők nem teszik meg, akkor is az önkormányzatnak kell cselekednie az ingatlantulajok költségére.