Kész az új magyar rendszám, amivel buszsávban is járhatunk

Zöld rendszám
Vágólapra másolva!
Hosszas tárgyalások után elkészült az elektromos autókra és konnektorról tölthető hibridekre igényelhető zöld rendszám. Már lehet igényelni, de még nem világos a kedvezmények köre, valószínű viszont, hogy megnyitja a buszsávot, és dugódíj-mentességet ad.
Vágólapra másolva!

A Jedlik Ányos Klaszter közleménye szerint egyes Kormányhivataloknál már igényelhető a zöld rendszám, elkészült az első próbanyomat is. Július 1-től a jogszabályok módosításával minden akadály elhárult, hogy a környezetkímélő járműveket zöld alapszínű, különleges rendszámtáblával szereljük fel. Ez természetesen nem tévesztendő össze a mezőgazdasági és erdészeti kiközelítő járművek fehér alapon zöld karakteres, két betű négy számos azonosítójával.

A mintadarab E-kezdőbetűs, de még nincs hivatalos információ arról, hogy ezt a sorozatot folytatják-e Forrás: Jedlik Ányos Klaszter

A zöld rendszám megjelenése nagy előrelépés, ez majd jogalapot a különböző kedvezményekre. A Jedlik Ányos Klaszter munkacsoportjai szeptember 30-ig teszik le a kormány azt a javaslatukat, hogy mely konkrét kedvezmények szerepeljenek a törvénymódosításban. A cél, hogy 2020-ig - az uniós irányelvekben megfogalmazott céloknak megfelelve - Magyarországon a forgalomban lévő autók mintegy 1,5 százaléka elektromos jármű legyen.

Az is kérdés, hogy a villanyautós taxisok cserélhetik-e sárgát zöldre Fotó: Magócsi Márton - Origo

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a rendszámot nem csak a tisztán elektromos, hanem a konnektorról tölthető (plug-in) hibrid járművek is megkaphatják. Szinte biztosra, hogy ezek használhatják majd a buszsávokat, de nem minden településen, Budapesten is lesznek tabunak számító szakaszok. A korábbi tárgyalásokon felmerült, hogy az áfából, a sztrádamatrica árából vagy a parkolási tarifából is kedvezményt kapjanak a zöld rendszámú kocsik tulajdonosai, de teljes mentesség csak a később bevezetendő dugódíjból valószínű.