Kész az új magyar rendszám, amivel buszsávban is járhatunk

2015.08.04. 14:24

Hosszas tárgyalások után elkészült az elektromos autókra és konnektorról tölthető hibridekre igényelhető zöld rendszám. Már lehet igényelni, de még nem világos a kedvezmények köre, valószínű viszont, hogy megnyitja a buszsávot, és dugódíj-mentességet ad.

A Jedlik Ányos Klaszter közleménye szerint egyes Kormányhivataloknál már igényelhető a zöld rendszám, elkészült az első próbanyomat is. Július 1-től a jogszabályok módosításával minden akadály elhárult, hogy a környezetkímélő járműveket zöld alapszínű, különleges rendszámtáblával szereljük fel. Ez természetesen nem tévesztendő össze a mezőgazdasági és erdészeti kiközelítő járművek fehér alapon zöld karakteres, két betű négy számos azonosítójával.

A mintadarab E-kezdőbetűs, de még nincs hivatalos információ arról, hogy ezt a sorozatot folytatják-eForrás: Jedlik Ányos Klaszter

A zöld rendszám megjelenése nagy előrelépés, ez majd jogalapot a különböző kedvezményekre. A Jedlik Ányos Klaszter munkacsoportjai szeptember 30-ig teszik le a kormány azt a javaslatukat, hogy mely konkrét kedvezmények szerepeljenek a törvénymódosításban. A cél, hogy 2020-ig - az uniós irányelvekben megfogalmazott céloknak megfelelve - Magyarországon a forgalomban lévő autók mintegy 1,5 százaléka elektromos jármű legyen.

Az is kérdés, hogy a villanyautós taxisok cserélhetik-e sárgát zöldreFotó: Magócsi Márton - Origo

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a rendszámot nem csak a tisztán elektromos, hanem a konnektorról tölthető (plug-in) hibrid járművek is megkaphatják. Szinte biztosra, hogy ezek használhatják majd a buszsávokat, de nem minden településen, Budapesten is lesznek tabunak számító szakaszok. A korábbi tárgyalásokon felmerült, hogy az áfából, a sztrádamatrica árából vagy a parkolási tarifából is kedvezményt kapjanak a zöld rendszámú kocsik tulajdonosai, de teljes mentesség csak a később bevezetendő dugódíjból valószínű.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK