Ha ezekre ügyel, autóval sem lesz tortúra a nyaralás

család, nyaralás, csomagok, autó
Family with SUV exploring the outdoors
Vágólapra másolva!
Szeretünk saját kocsival menni nyaralni, de utazás számos kihívás rejt: a telepakolt utastér, az izgága családtagok és az extrém hőmérsékleti viszonyok mind-mind megnehezítik a vezetésre koncentrálást. 12 túlélőtipp, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a több száz kilométeres úton. 
Vágólapra másolva!
Forrás: PhotoAlto/Thierry Foulon

Minden évben számtalan turista indul útnak Európa-szerte, hogy autóikkal nagy távolságokat leküzdve eljussanak kedvenc nyaralóhelyükhöz. A Goodyear felmérése szerint tavaly

az európaiak 42 százaléka utazott külföldre szárazföldön,

és ezt az utat 65 százalékuk autóval vagy egyéb gépjárművel tette meg.

A kutatások szerint az üzemzavarok és műszaki problémák 32 százaléka akkor jelentkezik, mikor a nyaralóhelyünk felé tartunk, ugyanakkor az utazás előtti megfelelő előkészületek és tervezés sokkal gördülékenyebbé tehetik autós kirándulásokat.

Forrás: Goodyear

Mielőtt útra kelne

1. Amikor bepakol autójába, lakókocsijába vagy lakóautójába, győződjön meg róla, hogy a csomagok elhelyezését a következőkben leírtak szerint végezte. Ne terhelje túl az autót, ugyanis a nagy súly negatívan befolyásolhatja járműve menettulajdonságait. Vegye figyelembe a hátsó ülések szintjét, és a pakolás során ne haladja meg azt,

ellenkező esetben a csomagok zavarhatják a kilátásban,

és annak is nagyobb az esélye, hogy vészfékezés esetén tárgyak repülnek előre.

Ha kombija van, használjon hálót a csomagtartó és a jármű belseje között a különböző tárgyak előrerepülésének megakadályozásához vészfékezéskor. Ha pedig már nem fér több tárgy a csomagtartóba, használjon tetőcsomagtartót, tetőboxot vagy utánfutót. Az utasok közé ne rakjon csomagokat.

Forrás: Goodyear

2. Lakókocsi vagy utánfutó vontatásakor bizonyosodjon meg róla, hogy mindent szorosan rögzített-e. Többször is ellenőrizze a vontatmány lámpáit, fékeit, abroncsait, vonófejeit és biztonsági köteleit a vontatás biztonságossága érdekében.

Forrás: Goodyear

3. Amikor már úton van, figyelje a környezetében uralkodó forgalmi körülményeket, és tartson biztonságos követési távolságot. Emellett a maga mögötti forgalmi viszonyokat se hagyja figyelmen kívül, hogy tudja, mikor akarja valaki megelőzni.

Forrás: Goodyear

4. A nyári utazások legfontosabb pakolási szabálya: az utoljára bepakolt tárgyak kerülnek ki elsőként az autóból. Az út során esetlegesen szükséges tárgyakat tartsa a közelében, könnyedén elérhető távolságban.

Legyen Önnél elegendő élelem, innivaló,

illetve pelenka, gyógyszer, valamint elfoglaltság a gyerekeknek, illetve ne feledkezzen meg a további, esetlegesen szükséges dolgokról, és bizonyosodjon meg róla, hogy ezek kitartanak az utazás végéig.

Forrás: Goodyear

5. Készüljön fel arra az eshetőségre, hogy a nyaralás során defektet kap. Ha nem rendelkezik defektmentes abroncsokkal, ellenőrizze, hogy melyik a legjobb megoldás autója számára (pótkerék, illetve defektjavító-készlet), és legyen meg az országúti segélyszolgálat telefonszáma is. Nem csak frusztráló, de veszélyes is egy forgalmas út mellett felforgatni az egész csomagtartót a pótgumiért.

6. A KRESZ alapvetően minden Európai országban hasonló, de akadnak eltérések, amelyekkel érdemes tisztában lenni. A különböző országokban különböző sebességkorlátozások vannak érvényben, sőt egyes országoknak megvannak a maguk íratlan szabályai is.

Például Franciaországban, Németországban és Svájcban

tilos a traffipaxra figyelmeztető eszközök használata,

míg sok európai országban kötelező a nappali menetfény bekapcsolása, Olaszországban pedig tilos a téli abroncsok használata nyáron.

Forrás: Goodyear

7. Mielőtt útra kelne, pihenje ki magát! A francia utakon 3-ból 1 baleset a fáradtság következménye. Ezért fontos, hogy a bioritmusának megfelelően keljen útra, olyan időpontban, amikor a szervezete a megszokottak szerint ébren van és aktív. Ha teheti, a csúcsidő előtt, korán induljon el. Így nemcsak a dugókat, de a szemébe sütő zavaró napfényt is elkerülheti, ha például nyugatra tart.

Ha már úton van

8. Megpakolt autók, forgalmas utak, hosszú menetidő. Ha útra kel a nyáron, ezekre legyen tekintettel a vezetési stílusával. Ha a járműve tele van csomagokkal, az

az irányíthatóhatóságra is hatással van,

amit meg kell szokni.

Nem is beszélve arról, hogy ha az egész család utazik, méghozzá számtalan csomaggal, akkor az azt is jelenti, hogy sokkal több minden vonhatja el a figyelmét, rosszabb a kilátás, és a nagyobb súly miatt hosszabb a féktávolság is.

Forrás: Goodyear

9. Ne hagyja, hogy az autó utastere túlságosan felmelegedjen. Kutatások szerint a magas hőmérsékletnek ugyanolyan hatása van, mint a 0,5-ös véralkoholszintnek. Ha még nincsenek autója ablakain napellenzők vagy sötétítő fóliák, a nyaralás kiváló alkalom arra, hogy megfontolja beszerzésüket. Illetve időzítse úgy az utazást, hogy a nap hűvösebb időszakában legyen úton.

Forrás: Goodyear

10. Ha családdal utazik, kifejezetten figyeljen arra, hogy a szemét mindig az úton tartsa, különösen, ha a hátsó ülésen gyerekek utaznak. 100 km/h-s sebességnél egy autó átlagosan 30 métert tesz meg másodpercenként. Így már az a 3 másodperc is nagy jelentőséggel bír, amíg hátrafordul gyermekeihez.

Forrás: Goodyear

11. Háziállatokat soha ne hagyjon szabadon mozogni az autóban! Rögzítse őket biztonsági heveder segítségével, vagy szállítsa őket jól szellőző ládában/ketrecben. Váratlan manőverek vagy vészfékezés esetén ugyanis az állat és a többi utas is megsérülhet.

Forrás: Goodyear

12. A nyári balesetek közül minden hatodikat helytelenül felfújt abroncsok okozzák. A nagy terhelés, illetve a lakókocsi vagy pótkocsi vontatása mind külön megterhelést jelent a jármű és az abroncsok számára.

Ha az autó tele van utasokkal és csomagokkal, növelni kell az abroncsnyomást.

Csakhogy a nyári meleg tovább növeli ezt a nyomást, ezért az abroncsokban uralkodó nyomást még az indulás előtt, az abroncsok hideg állapotában ellenőrizni kell, és olyan szinten kell beállítani, hogy az megfeleljen a nagyobb terhelésnek.