Szlovákiában építi fel új gyárát a Jaguar Land Rover

Land Rover DC100 Defender Concept
Vágólapra másolva!
Szándéknyilatkozatot írt alá a Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány arról, hogy a vállalat új autógyára Szlovákiában épülhet meg.
Vágólapra másolva!

Arról, hogy a 2008-tól az indiai Tata Group tulajdonában lévő Jaguar Land Rover hol építi meg legújabb gyárát, korábban ellentmondásos információk jelentek meg, ezek egy része Magyarországot, Lengyelországot, más részük Szlovákiát valószínűsítette helyszínül.

Márciusban még úgy tudtuk, Szombathely is jó eséllyel pályázhat az új autógyárra, aminek kapcsán egy cikkben összefoglaltuk a Tata-konszern, és a vállalatbirodalom ékkövének számító Jaguar Land Rover helyzetét.

A Land Rover DC100 Defender Concept négy éve mutatkozott be, a szériaváltozat pár év múlva érkezik, valószínűleg Szlovákiából Forrás: Land Rover

A Jaguar Land Rover ma hivatalosan is bejelentette, hogy

az új gyárat Nyitra mellett építenék meg

a kedvező földrajzi helyzet és a jó beszállítói hálózat miatt.

Az üzem kapacitása évi 300 ezer jármű lenne, az első kész autók várhatóan 2018-ban gördülnek majd le a szerelőszalagról.

Nagy valószínűséggel a Defender régóta várt új generációja lesz az első modell, amelyet ebben a gyárban fognak összeszerelni, de később más típusok is készülhetnek majd itt, mind alumínium karosszériával.

„Az üzleti tevékenységünk globális kiterjesztése létszükséglet a hosszú távú, rugalmas növekedésünk szempontjából. Amellett, hogy növeljük a gyártási kapacitásunkat, ez lehetővé teszi azt is, hogy további új modellek és technológiák kifejlesztésébe fektessünk be” – nyilatkozta Ralf Speth, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója. „Mivel már egy jó működő, prémiumautókat is készítő iparral rendelkezik, Szlovákia vonzó potenciális fejlesztési lehetőség számunkra. Az új gyár kiegészíti majd a már létező gyárainkat Nagy-Britanniában, Kínában, Indiában, és a még készülőfélben lévőt Brazíliában” – tette hozzá.

A szándéknyilatkozat aláírása után, következő lépésként, az autógyár a szlovák kormánnyal közösen egy megvalósítási tanulmányt készít az új üzem megépítéséről, ennek alapján, várhatóan még az év végéig aláírják a beruházásról szóló végleges megállapodást - jelentették szlovák hírügynökségek.

Szlovákiában már eddig is sok autógyár működött. A Volkswagen a nagy szabadidő-autóit, így például a Touareget és az Audi Q7-est készíti Pozsonyban, a Kia évi több mint 300 ezer autót gyárt Zsolnán, a PSA pedig több mint 255 ezer autót Nagyszombaton.