Ez lesz a világ első napelemes sportkocsija

Vágólapra másolva!
Az ausztrál EVX startup arra vállalkozott, hogy valódi, működőképes napelemes sportautót készít, amelyet a novemberi SEMA autóshow-n mutat majd be.
Vágólapra másolva!

Az Immortus nevű sportautó alig 250 kilogrammos, szénszálas karosszériájában két utasnak és csomagjainak jut majd hely. Két darab, egyenként 20 kW (kb. 26,7 lóerő) teljesítményű elektromos kerékagy-motorjával 7 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, tehát tényleg elég gyors. Nem csak napelemmel, hanem hagyományos akkumulátorral is rendelkezik, így a kombinált hatótávolsága 550 km is lehet, átlagosan 85 km/h-s sebesség mellett. Az 5 méter hosszú és 2 méter széles karosszérián a napelemek felülete 7 m2.

Forrás: Autoevolution

A 150 km/h végsebességű jármű erős napsütésben állítólag korlátlan ideig képes napenergiával menni, akár 60 km/h-nál gyorsabban is. A tervezők szerint a fejlett aerodinamika és a jó vezethetőség miatt a sofőr tényleg sportautóban érezheti magát.

Az EVX együttműködik a Swinburne Műszaki Egyetemmel és külső mérnökökkel is, akik versenyautók számára már terveztek napelemeket. Ha az autó sikert arat a bemutató után, akkor további újításokra is számíthatunk a cégtől.