Több pénzt szánnak új autóra a németek

Mercedes GL
Vágólapra másolva!
A Duisburg-Essen egyetem autóipari kutató intézetének a tanulmányából az derült ki, hogy egyre nagyobb, erősebb és drágább autókat vásárolnak a németek.
Vágólapra másolva!

Az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest 3,5 százalékkal 28 153 euróra (8,7 millió forintra) emelkedett a Németországban értékesített gépkocsik átlagos ára - közölte Ferdinand Dudenhöffer professzor, az egyetem CAR (Center Automotive Research) intézetének az igazgatója. "A 0,24 százalékos első félévi inflációhoz képest a németek lényegesen növelték kiadásaikat új autó vásárlására" - mutatott rá.

A dpa hírügynökség által idézett tanulmány szerint a magasabb átlagár mögött elsősorban a szabadidő-autók (SUV-k) növekvő népszerűsége és az eladásokon belül a kisautók csökkenő részaránya rejlik. Ahhoz, hogy az arányok a nagyobb méretű és nagyobb teljesítményű modellek felé tolódtak el, nagyban hozzájárultak a csökkenő üzemanyag árak is.

A SUV modellek részaránya az első félévben 19,1 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról, a kisautóké pedig 22,4 százalékra csökkent 23,2 százalékról.