Ez a Rolls-Royce kisebb és olcsóbb kabriója

Rolls-Royce Dawn
Vágólapra másolva!
A Ghostból készített Dawn így is 5,3 méter hosszú és 108 millió forintba kerül, cserébe a világ legcsendesebb, és legmerevebb vászontetős autója.
Vágólapra másolva!
Forrás: Rolls-Royce

A Rolls-Royce hatodik modellje, a Dawn tulajdonképpen nem önálló típus, csak a Ghost kupé változatának a kabriója. Igaz, a Wraith-hez képest a karosszériaelemek 80 százaléka új, csak a visszafelé nyíló, „öngyilkos” ajtókat és az orr-részt tartották meg belőle. Kissé csalódás, hogy az 5,3 méteres autónak még csukott tetővel is csupán 295 literes a csomagtartója.

Forrás: Rolls-Royce

A BMW-hez tartozó brit luxusgyártó azt állítja, keményen dolgozott azon, hogy a tető nélkül is kellően merev legyen a karosszéria, és, hogy a négy utas kényelme se csorbuljon az átalakítással.

Forrás: Rolls-Royce

Csukott tetővel a Dawn állítólag a világ legmerevebb karosszériájú kabriója, és ugyanolyan csendes belül, mint a Wraith, ami hatalmas mérnöki teljesítmény.

Forrás: Rolls-Royce

Maga a vászontető 21 másodperc alatt nyitható le vagy csukható be, legfeljebb 50 km/h-s sebességig. A rugózási komforttal sem lehet probléma, mert a légrugózás széria, ráadásul kényelmesebbre hangolták a kupéhoz képest.

Forrás: Rolls-Royce

A Ghostból származó 6,6 literes, duplaturbós V12-es motor 570 lóereje és 780 Nm-es nyomatéka 4,9 másodperc alatt gyorsítja fel a limuzinnál két mázsával nehezebb, 2560 kilogrammos kabriót 100 km/h-ra.

Forrás: Rolls-Royce

Aligha fogja zavarni az átszámítva 108 millió forintba kerülő luxuskabrió vásárlóit, hogy az átlagfogyasztás az optimista európai mérési ciklus szerint is 14,2 liter 100 kilométerenként.