Kiderült, mely autókat lehet gyorsan ellopni

autó lopás
Thermal photograph of a burglar breaking into a car
Vágólapra másolva!
Ellophatatlan autó nem létezik, ezt mindenki tudja. Viszont abban már komoly különbségek lehetnek, hogy egy adott típust mennyire könnyű eltulajdonítani. Brit és holland kutatók egy hosszú listát hoztak nyilvánosságra a percek alatt ellopható autókról.
Vágólapra másolva!

Kétéves bírósági csatát nyertek a Volkswagennel szemben azok a brit és holland egyetemi tudósok, akik most a döntés értelmében publikálhatták az általuk végzett kísérletek eredményeit. A Birminghami Egyetem és a nijmegeni Radboud Egyetem számítógépes technológiai szakértői, Flavio Garcia és két kollegája, Baris Ege és Roel Verdult vizsgálták a különböző biztonsági rendszereket, és arra jutottak, hogy

rengeteg autóban nagyon könnyű az elektronikus gyújtás védelmét kijátszani.

Természetesen a vizsgálat célja épp az volt, hogy felhívja az autógyártók figyelmét arra, mennyire gyenge és kijátszható titkosítást használnak.

Hőkamera képén egy mechanikus módszereket alkalmazó autótolvaj Forrás: Cultura Creative/Joseph Giacomin

Számos autótulajdonosnak joggal lehet félnivalója, ugyanis azt állapították meg, hogy összesen több mint 26 gyártó 138 típusa érintett. Nem véletlen, hogy a Volkswagen vitte bíróságra az ügyet, miután csak ennek a márkának 29 modellje szerepel a listán. A német gyártó még a tanulmány eredeti publikálása előtt tudomást szerzett az eredményekről, így pert indítottak az egyetem és a kutatók ellen. Végül azonban megállapodtak, hogy közzétesznek egy iránymutatást, miként lehet a hekkelést kivédeni, illetve eltávolítani.

Azt azért megjegyezték a kutatók, hogy nem gyerekjáték a különböző kódolási rendszerek feltörése, ám megfelelő felszereléssel már nem jelenthet problémát, és miután sikerült bejutni a rendszerbe, már csak a hekkelt távirányítót fogadták el az autók. Mint mondták,

ez olyan, mint amikor valaki jelszónak a „jelszó” szót állítja be.

Forrás: Mitsubishi

Az egész probléma alapja a kulcsokban megtalálható, úgynevezett Megamos Crypto transzponder, a legtöbb autóban ezek végzik az ajtók nyitását és a motor indításának engedélyezését is. A transzponder vezeték nélkül kommunikál az autóval, a gombok megnyomásakor egy állandóan változó bináris kódot küld az autónak. Itt elméletileg több milliárd kombináció lehetséges, de a kutatók felfedezték, hogy

elég két alkalommal elcsípni a jeladó és az autó közötti jelet ahhoz, hogy csupán 200 ezerre csökkentsék a lehetséges kombinációk számát.

Ennyiből viszont kódfejtő programokkal percek, de legfeljebb fél óra alatt meg lehet találni azt, amelyikkel aztán feltörhető a jármű. Garcia és társai egy washingtoni konferencián ismertették a kutatás eredményeit még augusztusban. Korábban felszólították a transzpondert gyártó svájci EM Microeletronic céget, hogy kilenc hónapon belül javítsák ki a hibát, ellenkező esetben nyilvánosságra hozzák a hekkelés módját is. A cég egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Az érintett autótípusok

Audi A1, A2, A3, A4 (2000), A6, A8, Allroad, Cabrio, Coupé, Q7, S2, S3, S4, S6, S8, TT (2000)
Buick Regal
Cadillac CTS-V, SRX
Chevrolet Aveo, Kalos, Matiz, Nubira, Spark, Evanda, Tacuma Citroën Jumper (2008), Relay
Daewoo Kalos, Lanos, Leganza, Matiz, Nubira, Tacuma
DAF CF, LF, XF
Ferrari California, 612 Schaglietti
Fiat Albea, Doblo, Idea, Mille, Multipla, Palio, Punto (2002), Seicento, Siena, Stilo, Ducato (2004)
Holden Barina, Frontera
Honda Accord, Civic, CR-V, FR-V, HR-V, Insight, Jazz (2002), Legend, Logo, S2000, Shuttle, Stream
Isuzu Rodeo
Iveco Eurocargo, Daily
Kia Carnival, Clarus, Pride, Shuma, Sportage
Lancia Lybra, Musa, Thesis, Y
Maserati Quattroporte
Opel Frontera
Pontiac G3
Porsche 911, 968, Boxster
Seat Altea, Cordoba, Ibiza, Leon, Toledo
Skoda Fabia (2011), Felicia, Octavia, Roomster, Super, Yeti
Ssangyong Korando, Musso, Rexton
Tagaz Road Partner
Volkswagen Amarok, Beetle, Bora, Caddy, Crafter, Cross Golf, Dasher, Eos, Fox, Gol, Golf (2006, 2008), Individual, Jetta, Multivan, New Beetle, Parati, Polo, Quantum, Rabbit, Saveiro, Santana, Scirocco (2011), Touran, Tiguan, Voyage, Passat (1998, 2005), Transporter
Volvo C30, S40 (2005), S60, S80, V50, V70, XC70, XC90

Tavaly arról írtunk, hogy a tolvajok pár száz forintos rádióadóval meg tudják hekkelni a legtöbb távirányítós központi zárat, és a kódlopást nem csak autólopásra, de feltörésre is előszeretettel használják, különösen a karácsony előtti bevásárlási időszakban. Ebben a cikkünkben megismerheti a tolvajok módszereit és a hatékony védekezés praktikáit.