Ha úgyis magát vezeti, ablak sem kell az autóra

Mercedes SL|Pure
Vágólapra másolva!
Egy ipari formatervező, név szerint Matthias Böttcher készítette el az egyedi Mercedes-koncepciót, amely már az önvezető jövő képét vetíti előre.
Vágólapra másolva!

Az SL|Pure elnevezésű formatanulmány egyszerre idézi az 1950-es évek legfejlettebb sportautóját, a legendás 300 SL Gullwing sportkupét, de ugyanakkor a legújabb Mercedes-formavilág is felfedezhető rajta. Egyelőre csak egy méretarányos makett készült el, valódi méretű, működőképes példány még nem.

Forrás: mbtdesign.com

A formás kupé belteréről és hajtásláncáról semmit sem árult el alkotója, ugyanakkor egészen meghökkentő, hogy nincsenek rajta ablakok, illetve a szélvédő is fém, tehát nem átlátszó. Csupán a tetőnél található egy kis üveg, egyrészt a természetesen fény beengedése, másrészt a klausztrofóbia elkerülése végett.

Forrás: mbtdesign.com

Az ablakok elhagyását az teszi lehetővé, hogy a tervező elképzelései szerint az SL|Pure képes lenne az automatizált vezetésre. Böttcher valószínűleg úgy gondolja, hogy ha az utasoknak nem kell a vezetéssel törődniük, akkor nem is szükséges, hogy lássák, merre megy az autó.

Forrás: mbtdesign.com

Ez részben akár igaz is, ugyanakkor az automatikus vezérlés ellenére javítaná az utazás élményét, ha a kinti tájban gyönyörködhetnének, és nem csak kamerák képén keresztül. Mindez azonban csupán elvi probléma, mivel az SL|Pure ilyen formában biztosan nem kerül gyártásba, megmarad egy különleges koncepciónak. Szerencsére, tehetjük talán hozzá.