Több mint 35 ezer magyar autó érintett a VW-botrányban

Vágólapra másolva!
A Volkswagen konszern bemutatta a visszahívások akciótervét, és megnevezte, mely márkák hány típusa érintett Magyarországon a csalószoftver-ügyben.
Vágólapra másolva!

Műszaki szempontból mindegyik jármű biztonságos és üzemképes - szögezi le a Volkswagen AG közleménye, és leszögezi, hogy a mostani, Euro 6-os motorral kínált új autói megfelelnek a jogszabályi elvárásoknak és a környezetvédelmi előírásoknak.

Ezután feltárják az akcióterv részleteit:

októberben bemutatják az illetékes hatóságoknak a kidolgozott műszaki megoldásokat

és intézkedéseket. Az érintett járművek tulajdonosait a következő hetek és hónapok során értesítik erről. A konszern összes érintett márkája létrehozott nemzeti weboldalakat, ahol az ügyfelek folyamatosan tájékozódhatnak az ügy állásáról.

Egy belső elemzés a gyártási darabszámok, valamint az importőr és a szerződött márkakereskedések értékesítési adatai alapján megállapította, hogy a konszern világszerte összesen 11 millió érintett járműve közül körülbelül

35 283 darab magyarországi jármű

esetében lesz szükséges a szervizműveletet elvégezni. Ezek mind az EA 189 típusú dízelmotorral felszerelve, és a következő márkához tartoznak:

  • Volkswagen személyautó: 12 427 db
  • Audi: 6 014
  • Skoda: 11 964 db
  • Seat: 535 db
  • Volkswagen Haszonjármű: 4343 db

A közlemény nem részletezi, milyen javításokra lesz szükség, de a szoftverfrissítés csak a kétliteres dízeleknél lesz elegendő.

Az 1.6 TDI modelleknél más beavatkozásokra is szükség van,

ami lehet a befecskendezés módosítása vagy új nitrogén-oxid katalizátor, esetleg AdBlue rendszer beépítése. Az 1,2 literes, háromhengeres motorokról még nincs információ. Korábbi VW-közlemények szerint bizonyos esetekben akár új autót is kaphatnak a tulajdonosok.