Elhagyja a Volkswagent a Skoda vezérigazgatója

Winfried Vahland
Skoda Chairman Professor Dr Winfried Vahland displays a Skoda Mission L car during a Volkswagen Group presentation event in Beijing on April 22, 2012. Beijing is preparing for the Auto China 2012 exhiition in which top world carmakers will roll out a host of new models as they scramble for an edge amid sharply slowing sales in the planet's largest automobile market. China Auto 2012 runs until May 2. AFP PHOTO / Ed Jones
Vágólapra másolva!
Winfried Vahlandot az amerikai részleg élére helyezték volna át, de ő kilépett a cégből.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint két héttel azután, hogy bejelentették, Winfried Vahland fogja vezetni novembertől a Volkswagen amerikai részlegét, a Skoda első embere személyes okokból felmondott. A Skoda közleménye szerint Vahland távozásának nincs köze a jelenleg zajló dízelbotrányhoz.

Winfried Vahland Forrás: AFP/Ed Jones

Az 58 éves menedzser 1990-ben került a Volkswagen-csoporthoz, 1997-ben nevezték ki a Volkswagen brazíliai pénzügyi igazgatójává, majd 2005-ben a Volkswagen kínai vezérigazgatójává. 2010-ben vette át a Skoda vezetését, amivel nagy sikereket ért el, a cseh márka történetének legnagyobb növekedését érte el a vezetésével. „Az elmúlt 25 évben Vahland professzor sokat tett hozzá a cégünkhöz. elfogadjuk a döntését, és köszönetet mondunk neki a kivételes teljesítményéért” – nyilatkozta Matthias Müller, a Volkswagen nemrég kinevezett vezérigazgatója.

Vahland távozását az is indokolhatja, hogy annak idején állítólag őt szemelte ki utódául Martin Winterkorn, a Volkswagen nemrég, a dízelbotrány miatt lemondott vezérigazgatója, és vele találták ki azt is, hogy Amerikába menjen. Mint ismeretes, végül azt a Matthias Müllert választották meg a Volkswagen-csoport első emberének, aki korábban Ferdinand Piëch kiszemeltje volt. Az Automotive News értesülései szerint Vahland felmondásához az is hozzájárult, hogy a felesége nem akart az Egyesült Államokba költözni.