Saját autót mutat be a Yamaha

Yamaha sportautó koncepció
Vágólapra másolva!
A Toyotának, a Volvónak és a Fordnak is fejlesztettek már motorokat, most viszont eljött az ideje a saját négykerekűnek. Persze a terveket ne vegyük még készpénznek, korábban meghiúsult már egyszer az autóprojekt.
Vágólapra másolva!

A Yamaha márkanév nem ismeretlen a járműveken, motorkerékpárjaikról a mindenki hallott már. Ezen felül gyártanak csónakmotorokat, csónakokat, golfkocsik és még rengeteg mást. Maga a Yamaha Motor Company még 1955-ben vált ki az anyacég Yamaha Corporation-ből. Autókon azonban eddig nem láthattuk a logójukat, csak közvetve vettek részt különböző fejlesztésekben.

Forrás: Yamaha

Sok munkájuk van a híres és ritka Toyota 2000GT-ben, de a Lexus LFA csodálatos motorhangját is nekik köszönhetjük, mi több, 1989 és 1997 között a Forma 1-be is szállítottak motorokat.

Nagyszériás autóknál sem cseng ismeretlenül a nevük,

a Ford Zetec SE motorcsaládjánál is ott bábáskodtak (először a Fiestában mutatkozott be 1,25 liter lökettérfogattal), de ők fejlesztették ki a Volvo 4,4 literes V8-asát is, amit az XC 90-be és az S80-ba építettek be.

1994-re tervezték piacra dobni az első saját autójukat, OX99-11 néven. Ám a 3,5 literes V12-es motorral hajtott, szélvészgyors sportkocsi a több mint egymillió dolláros ára és a Japánt akkoriban sújtó gazdasági válság miatt sosem került forgalomba. Most újra nekifutnak a feladatnak, 2019-re tervezik a Gordon Murray által készített Motiv városi kisautó gyártását.

Forrás: Yamaha

Kedvcsinálóként a hónap végén nyíló Tokiói Autószalonon egy új sportkocsi tanulmányt láthat a közönség. Egyelőre semmilyen információt nem adtak ki, csak egy homályos, körvonalakat sejtető kép ad némi támpontot hozzá. Mivel az orr-rész elég rövid,

esélyes, hogy középmotoros vagy elektromos konstrukciót alkalmaznak.

Hogy ez megvalósul-e vagy olyan tanulmány marad, mint a 2012-ben bemutatott R-Car, hamarosan kiderül. A közelmúltban motorkerékpár-gyártó csak egyszer próbálkozott önálló autóval: a puritán, versenypályára szánt KTM X-Bow kuriózum maradt, és le is állították a gyártását. A Yamahának csak hétköznapokon is használható típussal van esélye, a jól csengő márkanév miatt nem is kevés.