Télen szégyellik a nyári gumit a magyarok

téli vezetés
Vágólapra másolva!
A magyar sofőrök 88 százaléka állítja, hogy tavaly volt téli gumi a járművén, de a piaci adatok alapján ez az arány csak 55-60 százalék lehet.
Vágólapra másolva!

Nehezen vallják be az autósok, ha nem váltanak abroncsot a téli szezon kezdetén – világít rá a Vredestein friss felmérése, amely ezer magyar sofőr megkérdezésével készült. Bár a sofőrök 88 százaléka állítja, hogy tavaly volt téli gumi a járművén, a piaci adatok alapján ez az arány csak 55-60 százalék lehet. Már ez is előrelépés, hiszen 10 évvel ezelőtt a sofőrök alig 30 százaléka tartott téli garnitúrát.

Forrás: BMW

Miért nem veszünk téli gumit?

Azok, akik télen is nyári abronccsal közlekednek, 42 százalékban azzal érvelnek, hogy túl sokba kerül a téli gumi, 19 százalékuk pedig nem szeretne két abroncsszettbe beruházni. Másoknál tárolóhely vagy idő hiányában nem kerülnek fel a téli abroncsok, de olyan is akad, aki szerint nincs lényeges különbség, vagy csak a vezetési tudáson múlik minden.

„A tesztek szerint 30-40 méteres különbséget is jelenthet hirtelen fékezésnél, hogy nyári vagy téli gumi van-e az autón. Például 40 km/h sebességnél a téli abroncs féktávolsága 28 méter, a nyári abroncsé 75 méter volt. Ez nem csak a havas, jeges utakon igaz: a téli abroncsok + 7C° alatti átlaghőmérsékletnél száraz úton is jelentősen jobb tapadást nyújtanak. Egy esetleges biztosítási eljárás során is figyelembe veszik, hogy az útviszonyoknak megfelelő abroncs volt-e a járművön.

Négyévszakossal is spórolhatnánk

A négyévszakos gumi itthon is egyre több márka kínálatában jelenik meg. A válaszadók alig 6 százaléka használt ilyen abroncsot tavaly télen, pedig gazdaságos megoldás lehet, hiszen csak egyszer kell megvenni. Az autósok szerint is érdemesebb négyévszakost választani, ha:

  • · valaki évente 10 ezer km-nél kevesebbet megy (39 százalék)
  • · nem szeretne két garnitúrát tartani (25 százalék)
  • · télen csak városban közlekedik (19 százalék),

Téli vagy négyévszakos gumit olcsón is lehet venni: a válaszadók 31 százaléka kevesebb, mint 60 ezer forintot, 41 százaléka pedig 60-80 ezer forintot költ egy garnitúrára, szereléssel együtt. Ráadásul ez hosszú távú befektetés, hiszen egy szettet az autósok több mint fele 5 évig, 40 százaléka 3 évig használ, így éves szinten 20 ezer forint alatt marad az abroncsok költsége.

Az emberek 60 százaléka gumiszervizben vásárol, 32 százaléka interneten, a többiek pedig autószalonban vagy hipermarketben szerzik be a gumikat. Vásárlás előtt érdemes utánajárni, hogy milyen garanciális feltételek vonatkoznak az abroncsokra, hiszen az autósok 6 százalékának akadt már minőségi problémája a termékkel. Ilyen esetben egy szakszervizen vagy műhelyen keresztül gyorsabban és hatékonyabban lehet érvényesíteni a garanciát.