Vágólapra másolva!
Országos akciót hirdetett a Nemzeti Közlekedési Hatóság: két napig a rendőrséggel együtt ellenőrzi az autók műszaki állapotát, utána pedig a vizsgaállomásokon várja az autósokat egy ingyenes téli állapotfelmérésre. Nem árt tudni, hogy a felkészítés nem annyit jelent, hogy feltesszük a téli gumit, már ha van.
Vágólapra másolva!

Noha most pár napra szinte tavaszi időjárásban lehet részünk, már megvoltak az első hajnali fagyok, visszavonhatatlanul közeleg a tél. Ez pedig azt is jelenti, hogy ideje, hogy a sofőrök felkészítsék az autójukat a megváltozott útviszonyokra, a nyálkás utakra, a korábbi sötétedésre, és persze a hidegre.

Szerdán és csütörtökön razzia lesz

A Téli Átállás nevű akcióban két napig, november 11-12-én országszerte közúti ellenőrzéseket tart a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a megyei kormányhivatalok illetékes osztályaival és a rendőrséggel közösen.

Elsősorban a gumiabroncsok és a fagyálló megfelelőségét nézik,

és nem a büntetés a cél, inkább az autósok figyelmének felhívása a hiányosságokra és az esetleges problémákra.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Mint az NKH-tól megtudtuk, a razzián beszélnek majd a sofőröknek a nyári gumikkal való autózás veszélyeiről, és jelzik, ha kopott az abroncs. De nem lehet mindent dorgálással megúszni: aki szabálysértést követ el, azt a helyszínen megbüntethetik. Ebbe a kategóriába tartozik sok más mellett az is, ha kiégett fényszóróizzóval indul útnak valaki.

Péntek-szombat: önkéntes bevizsgálás

Jobban jár tehát, aki nem akad horogra műszaki problémák miatt, sem most, sem később, és természetesen a közlekedést sem veszélyezteti. Aki nem akar maga bajlódni az ellenőrzéssel, szintén

az NKH-akció keretében ingyenes átvizsgálásra is mehet.

Országszerte 18 műszaki vizsgaállomáson várják az autósokat november 13-án és 14-én, előzetes bejelentkezés után.

Fotó: Kismartoni András - Origo

Rögtön szögezzük le, akinek az autójáról bajok derülnek ki, annak sem vonják be a forgalmiját, csak figyelmeztetik a javításra – nincs szükség tehát a műszaki vizsga előtti stresszre. Természetesen a műhelyekben alaposabb állapotfelmérést végeznek, mint az útszéli razziákon, a gumik és a folyadékok mellett bevizsgálják az ablaktörlőket, a fényszórókat és az indexeket is. Íme, a vizsgaállomások listája:

Ezeken a helyeken lehet – előzetes bejelentkezés után – átvizsgáltatni az autót. A legtöbb helyen november 13-án várják az autósokat, 14-én csak Bács-Kiskun és Békés megyében lesz félfogadás Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság

Ezekre figyeljünk különösen tél előtt!

Mivel a nappali átlaghőmérséklet lassan 7 fok alá fog csökkenni, most már ideje felszerelni a téli gumikat, de csupán ennyivel még senki sem mondhatja magát felkészültnek. Nézessük meg az akkumulátor állapotát, tartsunk a csomagtartóban indítókábelt, akár nekünk, akár egy másik lerobbant autósnak kell segíteni.

Forrás: Police.hu

A fagyálló mellett ne felejtsük el télire cserélni az ablakmosó folyadékot sem. A lámpáknál nemcsak az számít, hogy világítsanak, hanem a fényszórókat is fontos jól beállítani, hogy ne vakítsák el a szembejövőket. Eső vagy havazás esetén jut szerephez az ablaktörlő, ha a gumi elöregedett, az éle kirepedezett, vegyünk újakat.

Páramentesítő, jégoldó spray, jégkaparó is legyen az autóban,

a régebbi járművek tulajdonosai a zárolajozót se felejtsék el

(de ezt lehetőleg ne a kocsiban tartsák). Végül pedig ha a téli körülmények ellenére hosszabb útra kell mennünk, készítsünk be meleg ruhát, takarót, élelmet és meleg italt – ezt megtanulták azok, akik 2013. március 15-én az M1-es autópályán rekedtek. Ilyen esetekben az esetleges elakadás utáni fűtés miatt fontos teli tankkal elindulni vagy tartalék üzemanyagot vinni.