Térképen nézheti meg, hová kerülnek a fix traffipaxok

új traffipax
Vágólapra másolva!
A rendőrség újabb helyszíneket tett közzé, ahová fix szupertraffipaxokat telepített. Ezek a kamerák nemcsak sebességet mérnek, hanem idővel más szabálysértések kiszűrésére is alkalmasak. Összesen 86 mérőhely már hivatalos, cikkünkből több megye teljes hálózatát megismerheti.
Vágólapra másolva!

Halad az országos hálózat telepítése, így most újabb helyszínekről adtak ki információt, hogy hol is találjuk az új traffipaxokat. Ezúttal Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megyékben árulták el a telepítések helyét. Fontos megjegyezni, hogy

a kamerák most még nem mérnek élesben,

a hivatalos indulásáról (ami már bírságok postázásával is jár) külön tájékoztatást fognak adni.

Forrás: Origo

A kamerák úgynevezett szupertraffipaxok, tehát nem csupán a sebességmérésre, vagyis a gyorshajtások kiszűrésére lesznek alkalmasak, hanem használhatók forgalomszámlálásra, torlódás felismerésére, biztonsági öv használatának figyelésére, a záróvonal átlépésének észlelésére, valamint rendszámfelismerésre, és

többféle egyéb szabálytalanságot is rögzíthetnek.

Arról viszont nincs szó, hogy a 160, már működő mobil szupertraffipaxhoz hasonlóan ezeken is később élesítik-e a sebességmérésen kívüli funkciókat.

Forrás: Origo

Ezekkel további szabálysértéseket is dokumentálni tudnak. A Véda néven ismert országos kamerahálózat kiépítését a Belügyminisztérium, az Országos Rendőrkapitányság és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala együttesen, konzorciumként indította el még 2012-ben.

Forrás: Origo

Az összesen 14 milliárd forintba kerülő, uniós finanszírozású rendszert a tervek szerint még idén befejezik, az éles indítás várhatóan 2016-ban lesz majd. Korábbi interjúnkban Jámbor István alezredes összesen 132 helyszínt említett, ahová

összesen 365 darab fix kamerát szerelnek fel.

Sok eszköz telepítését azonban közműproblémák nehezítették, ezért is csúszott a projekt.

Mindegyik eszköz előtt kötelezően Traffic Controll előrejelző tábla fog figyelmezetni, de viszonylag szabad a rendőrség mozgástere abban, hogy ezt a traffipaxtól milyen távolságra teszi ki - ígéreteik szerint enyhe sebességtúllépésnél még lesz idő lassítani.

Forrás: Origo

Az autósokat közösségi navigációs okostelefon-alkalmazások is figyelmezetik a kamerákra, már telepítés közben is vadászat indult a pontos helyszínek felderítésre. E témáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat. Ma összesen hét régi fix traffipax működik az országban (főleg az M1-es autópályán és az M0 körgyűrűn), ezek a rendszer elindulása után is üzemben maradnak.