Kaposvár gázbuszokra váltott

Kaposvári buszok
Kaposvár, 2015. november 17. Sűrített földgázzal (CNG) hajtott autóbusz Kaposváron 2015. november 17-én. A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. a teljes autóbusz flottáját lecserélte környezetkímélő járművekre. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Ahol nincs mód trolit vagy villanybuszt jártani, egyetlen környezetbarát alternatívája van a dízel autóbuszoknak: a földgázos. Kaposvár most ilyenre cserélte teljes járműparkját, miután milliárdokat nyert rá egy uniós pályázaton.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Varga György

Magyarországon még nem volt olyan, hogy egy város a teljes helyijáratú buszflottáját egy időben meg tudta volna újítani - mondta a csereprogramról Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium közlekedésért felelős államtitkára.

Összesen 25 szóló és 15 csuklós új autóbuszt vásárolt

a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt., a 4,2 milliárd forintos vételárra 97,7 százalékos európai uniós támogatást kapott - vagyis egy busz árárt összesen negyvenet kapott.

Forrás: MTI/Varga György

Mindegyik jármű sűrített földgáz (CNG) üzemű, vagyis sokkal alacsonyabb emissziójú és csendesebb hagyományos dízelmotoros társainál. Gázbuszok amúgy több más város, többek között Szeged és kis számban Budapest utcáin is járnak, és lassan az autósok (főleg taxisok) körében is egyre népszerűbb a CNG-technológia. Az alternatív üzemanyag terjedésének főleg a foghíjas kúthálózat az oka, bővebben gázautó-tesztünkben olvashat a témában.

Forrás: MTI/Varga György

A 70 ezer lakosú Kaposvárra a tavaly az Év autóbuszának megválasztott MAN Lion’s City járművek kerülnek (ilyen típust üzemeltetnek Budapesten és környékén a BKK alvállalkozói is, de Euro-6-os dízelmotorral).

Természetesen mindegyik teljes hosszában alacsonypadlós,

elektromos rámpát tud nyitni a kerekesszékeseknek, klímás, és külső-belső audiovizuális utastájékoztató rendszert kap. Ha kíváncsi az MAN-ek érkezésével leselejtezett régi Ikarusokra, kattintson erre a cikkünkre.