Nem marad el a Budapest-Bamako-rali

Budapest Bamako  Rally
Budapest - Bamako rally 2015 sajtótájékoztató. A versenyen történetében először állnak rajtvonalhoz Roburral
Vágólapra másolva!
November közepén Mali fővárosában, Bamakoban egy luxushotelt megtámadtak a terroristák, és az ott tartózkodókat túszul ejtették. Az incidens ártatlan emberéleteket is követelt, de Villám Gézáék ennek ellenére sem kívánják elhalasztani vagy törölni a januári jótékonysági autóversenyt.
Vágólapra másolva!

A Budapest-Bamako-rali szervezőit is sokkolták a bamakói terrortámadásról érkező hírek, ezért kérték és jelezték a mali hatóságok felé, hogy fokozott felügyelettel gondoskodjanak a rali védelméről. Úgy vélik, ha a Budapest-Bamako-rali lefújása mellett döntöttek volna, azzal a terroristák előtt hajtanának fejet, és elismernék a győzelmüket.

"Mély megdöbbenéssel hallottuk a mai híreket Bamakoból. Együttérzésünket és szívből jövő részvétünket szeretnénk kifejezni az elhunytak hozzátartozóinak. A terror, a barbár agresszió és az esztelen öldöklés mindannyiunkat megrázott.

A terror szelleme évek óta ott lebeg a Budapest-Bamako fölött, mint ahogy egész világunk fölött. Arra a kérdésre, hogy biztonságos-e a Bamako csak egy sor másik kérdéssel tudunk válaszolni. Biztonságos Párizsban rock koncertre menni? Biztonságos Bagdadban temetésre menni? Biztonságos Balin diszkóba menni? Biztonságos a bostoni maratonon részt venni? Biztonságos New Yorkban reggel munkába indulni?"

A tavalyi verseny résztvevői Fotó: Polyák Attila - Origo

"A rali szervezőinek feladata, hogy a lehető legnagyobb biztonságot nyújtsák a futam indulóinak. A mai események után, a rally fokozott védelmét kértük a mali hatóságoktól. Feladatunk maximálisan megerősíteni a futam védelmét, és a lehető legprecízebb biztonsági lépéseket javasolni az indulóknak, mint ahogy tesszük ezt minden évben.

A terrorizmus elleni harcban két dolgot tudunk tenni: élni és nem megijedni. Nem engedhetjük senkinek, hogy rettegésben tartson! Ha lefújnánk a Budapest-Bamakot, akkor a terrorizmus előtt hajtanánk fejet és a gonosztevők győzelmét hirdetnénk.

A rali megtartásával választási lehetőséget biztosítunk azoknak is, akik indulni szeretnének és azoknak is, akik inkább otthon maradnak. Ez eddig is egyéni választás és döntés volt. Szeretnénk, ha ezek után is az maradna" - áll a szervezők hivatalos közleményében.